Izvor: eKapija | Petak, 03.02.2023.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Još se čeka "zelena dozvola" za izgradnju postrojenja za skladištenje i tretman neopasnog otpada u Jakovu


(Foto: Unsplash/Tanvi Sharma)
Inos-Balkan iz Valjeva planira da izgradi postrojenje za skladištenje i tretman neopasnog otpada u beogradskoj opštini Surčin.

Za te potrebe preduzeće Aurora Green izradilo je zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja projekta na životnu sredinu koji je izložen na javni uvid. Reč je o ponovljenom postupku sa dopunjenim i izmenjenim zahtevom.

Radi se o katastarskoj parceli ukupne površine od 49.353 m2, a nalazi se na obodu naseljenog mesta Jakovo, na teritoriji beogradske opštine Surčin.

Na njoj su planirani sledeći objekti:

  • Upravna zgrada – biće izvedena kao slobodnostojeći objekat od lakših materijala, dimenzija 6 x 10 m, visine 4,75 m u najvišoj tački, sa jednim sanitarnim čvorom.
  • Radno-manipulativni plato za prijem, skladištenje, tretman i otpremu neopasnog metalnog otpada transportnim sredstvima planirana je izgradnja manipulativnog prostora dimenzija 49,3 m x 100 m = 4.930 m2.
  • Separator masti i ulja – s obzirom na to da se atmosferske vode sa radno-manipulativnog platoa tretiraju kao slabo zagađene, planira se ugradnja gravitacionog separatora masti i ulja sa bajpasom, protoka 50 l/s. Objekat je projektovan kao montažni na izlivenoj betonskoj podlozi.
  • Olujni bazen – objekat je armirano-betonska konstrukcija, neto zapremine 120,0 m3, koji će služiti za prihvat prečišćenih atmosferskih voda sa platoa kako bi se vršilo kontrolisano ispuštanje preko gravitacionog cevovoda (dužine 250 m). Reč je o dvokomornoj bazenskoj konstrukciji.
  • Kolska vaga, merna prostorija vage i kontejner za radnike – privremeni pokretni objekti, od čelične konstrukcije i limenih opšivki.
  • Ulazna kapija je predviđena na ulazu na radno-manipulativni platoa, parkiranje putničkih vozila planirano je u okviru platoa, a septička jama planirana je kao vodonepropusna, od polietilena zapremine 10.000 l, za prihvat sanitarno-fekalnih otpadnih voda iz upravne zgrade.
  • Privremeno skladište otpadnih ulja i boca (i drugog opasnog otpada) biće tipsko skladište, odnosno prostor ograđen u okviru platoa.
Planirani prilaz na javnu saobraćajnicu je direktan, preko interne saobraćajnice do postojećeg regularnog priključka na javnu saobraćajnicu u Ulici 11. oktobra (put Karlovčić – Novi Beograd).

U okviru planiranog postrojenja predviđene su instalacije atmosferske kanalizacije, elektro-instalacije jake struje, telekomunikacione instalacije, gromobranske instalacije, instalacije kanalizacije i spoljna hidrantska mreža.

Skladišni kapacitet postrojenja za upravlјanje otpadom iznosiće 108.660 tona na godišnjem nivou (do 400 t dnevno), navodi se u zahtevu.

Javni uvid će trajati do 13. februara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE