Izvor: eKapija | Petak, 03.02.2023.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti - Žene u takozvanim muškim zanimanjima (VIDEO)

Na završnoj konferenciji projekta "Obrazovanje, zapošljavanje, eliminisanje rodnih stereotipa, podizanje svesti i partnerstvo", održanoj u Palati Srbija, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, predstavljeni su rezultati projekta i preporuke do kojih se tokom njegove realizacije došlo, a koje su namenjene svim akterima na tržištu rada - državnom sektoru, lokalnim samoupravama, Nacionalnoj službi zapošljavanja, učesnicima na tržištu rada, poslodavcima i civilnom sektoru.

Cilj projekta je umanjenje rodnih stereotipa u društvenom i ekonomskom životu i povećanje učešća ranjivih grupa žena na tržištu rada, navedeno je u saopštenju.

Aktivnosti koje je Udruženje poslovnih žena Srbije sprovodilo tokom godinu dana realizacije ovog projekta podržane su od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u sklopu projekta "Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", koji finansira Evropska unija.

Poseban zadatak ovog projekta je bilo podizanje kapaciteta žena za (samo)zapošljavanje sticanjem znanja i veština u netipično ženskim, deficitarnim i dobro plaćenim zanimanjima u građevinarstvu i informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Više od 200 teže zapošljivih žena je učestvovalo u aktivnostima, kako na onlajn obukama, tako i tokom praktičnih obuka u građevinskim firmama članica Udruženja. Održane su tri vrste onlajn obuka: Rodni stereotipi i ograničenja u izboru zanimanja, Zanimanja u IKT sektoru i Zanimanja u građevinarstvu.

Organizovane su posete gradilištima kao i stolarskoj radionici, gde su polaznice imale priliku da kroz praktičan rad primene stečena znanja na završnim zanatskim radovima kao i u upravljanju bagerom, viljuškarom, skipom.

Vlasnice građevinskih kompanija, članice UPŽ Srbije, pozvale su zainteresovane žene da im se jave radi dalje obuke i eventualnog zaposlenja.

Tokom realizacije projekta, snimljene su izjave učesnica projekta, kao i vlasnica kompanija iz tzv. muških sektora, predstavnika državnih institucija i organizacija civilnog sektora, o rodnim stereotipima u izboru zanimanja i drugim temama od značaja za uključivanje žena u dobro plaćena ali netipično ženska zanimanja. Film koji obuhvata ove izjave premijerno je emitovan u okviru konferencije.Ovom prilikom potpisana su i dva trilateralna Memoranduma o razumevanju, potpisnici jednog od njih su Opština Priboj, Udruženje žena Sačuvajmo selo iz Priboja i Udruženje poslovnih žena Srbije, a drugi su, osim UPŽ Srbije potpisali Grad Zrenjanin i kompanija Wood Planet Zrenjanin.

- Zahvaljujući našim preduzetnicama, koje posluju u različitim sektorima, imali smo priliku da prepoznamo da postoji veliki potencijal za prekvalifikaciju žena za zanimanja koja su nekada bila prevashodno muška. Tehnologija je napredovala i omogućila da se ovim zanimanjima mogu baviti i žene, na primer u građevinarstvu mogu biti bageristkinje ili keramičarke, jer fizičke predispozicije više nisu prepreka. Razbijajući rodne stereotipe pružamo uvid ženama da su i one u mogućnosti da se bave ovim dobro plaćenim poslovima u kojima vlada deficit radne snage – izjavila je Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

- Pol ne bi trebalo da ima nikakvu ulogu pri izboru zanimanja, a brojna istraživanja ukazuju na značajan uticaj rodnih stereotipa pri odluci učenika o izboru karijere. Kada biraju studijsku oblast ili profesiju muškarci se pretežno odlučuju za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Žene se više odlučuju za društvene oblasti. Ova segregacija u obrazovanju, za posledicu nema samo manifestaciju rodnih stereotipa na tržištu rada, zaposlenost i samozaposlenost žena u "feminizovanim" sektorima, nego i teže napredovanje u karijeri, manju verovatnoću da će biti na liderskim pozicijama, rodni jaz u prihodima… Rešenje za dekonstruisanje rodnih stereotipa u izboru zanimanja leži, pre svega, u kvalitetnom obrazovanju i podsticanju devojčica da bez ograničenja biraju zanimanja - kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

- Žene su i dalje opterećene stereotipima koji potiču iz tradicionalne i patrijarhalne društvene atmosfere u kojoj odrastaju. I dalje se devojčicama i dečacima sugeriše kojim igračkama da se igraju, na koje sportove da se upisuju, koje fakultete i profesije da biraju. Kroz obuke koje smo podržali u sklopu ovog projekta koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena Srbije, žene su osnažene i dodatno edukovane o rodnim stereotipima i ograničenjima u izboru zanimanja, o zanimanjima u IKT sektoru i građevinarstvu. Veoma smo ponosni što smo kroz ovaj projekat još jednom pokazali da zajedničkim radom možemo da napravimo konkretne promene u životima žena, da razvijemo i unapredimo njihove kapacitete za (samo)zapošljavanje - rekla je u svom obraćanju Milana Rikanović, direktorka UN Women u Srbiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE