Izvor: eKapija | Petak, 03.02.2023.| 10:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS: Rad TENT B ne utiče na kvalitet reke Save

(Foto: Zdravko Lončar)
Kvalitet površinskih i podzemnih voda u okolini Termoelektrane "Nikola Tesla B" se prati redovno, od 1983. godine, u okviru Programa kontrole površinskih i otpadnih voda Ogranka TENT, a praćenja rade ovlašćene institucije i interne službe, saopštila je Elektroprivreda Srbije u reagovanju na izveštaj Državne revizorske institucije.

- Kontrola kvaliteta otpadnih voda u TENT B i njihov uticaj na vodoprijemnike i podzemne vode rade se četiri puta godišnje, osim povratne rashladne vode, koja se analizira jednom mesečno. Sva ova ispitivanja obavljaju pravna lica koja su ovlašćena od nadležnog ministarstva i oni samostalno uzrokuju otpadnu vodu na ispustu, odnose uzorak u laboratoriju radi ispitivanja zakonom propisanih parametara, nakon čega izdaju izveštaj - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da sve analize ukazuju da rad TENT B ne utiče na kvalitet reke Save i da je kvalitet reke uzvodno i nizvodno od termoelektrane u dobrom ekološkom statusu.

- U objavljenom izveštaju DRI nije navedeno da se njihov zaključak odnosi na jedini slučaj da tri puta nije obavljeno ispitivanje otpadnih voda i to zbog teškoća sa postupkom javne nabavke koja je raspisana u zakonskom roku - tvrdi EPS.

Elektroprivreda Srbije navodi da ona "nije najveći generator industrijskih otpadnih voda u Republici Srbiji i da javnost treba da zna da su to pre svega rashladne otpadne vode koje se koriste u zatvorenom cevnom sistemu bez upotrebe bilo kakvih hemikalija, odnosno ne spadaju u hemijsko-tehnološke otpadne vode".

- Sve ovo se potvrđuje u "Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu zatečenog stanja na lokaciji TE "Nikola Tesla B" od septembra 2022. godine koju je uradio "Energoprojekt Entel". U toj studiji se navodi da analiza ispitivanih parametara u uzorcima Save pre i posle uliva otpadnih voda ne ukazuje na značajan uticaj otpadnih voda na kvalitet reke Save i da ispitivani vodotok reke Save pripada dobrom ekološkom statusu (klasa II). Na osnovu dobijenih rezultata, na reku Savu uzvodno i nizvodno od TENT B otpadne vode u fizičko-hemijskim i mikrobiološkim parametrima ne utiču na prirodni recipijent, odnosno reku Savu - navode iz EPS-a.

Dodaju i da Elektroprivreda Srbije svake godine u januaru dostavlja izveštaje o ispitivanju otpadnih voda nadležnim državnim organima, tačnije Agenciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu zaštite životne sredine, Javnom vodoprivrednom preduzeću Srbija Vode, i Direkciji za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- U izveštaju DRI se ne pominje i da je po članu 98. Zakona o vodama rok da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u TENT B počne da radi 31. decembra 2025. godine. EPS je pokrenuo taj projekat koji je trenutno u fazi izrade projektne dokumentacije, planirani budžet je 10,5 mil EUR iz sopstvenih sredstava JP EPS i tokom februara biće podnet zahtev za dobijanje građevinske dozvole - zaključuje se u dopisu medijima.

Podsetimo, eKapija je nedavno objavila da je Ministarstvo zaštite životne sredine dalo saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u kompleksu Termoelektrane Nikola Tesla B.

Projekat podrazumeva izgradnju decentralizovanog postrojenja za sakupljanje, kanalisanje i prečišćavanje zamazućenih, zauljenih, zaugljenih, atmosferskih, sanitarnih voda iz blokova B1 i B2, kao i otpadnih voda iz budućeg postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova i ispuštanje prečišćenih voda TE Nikola Tesla B.

Procenjuje se da su količine zamazućenih i zauljenih voda približno oko 120 m3/h. Prečiščene otpadne vode recirkuliraju se ponovo u tehnološki proces TENT B.

U okviru ovog postrojenja će biti izgrađeni i separatori ulja koji će tretirati atmosferske vode na parkinzima i drugim površinama na kojima se parkiraju vozila i gde postoji mogućnost kontaminacije uljima, a koji se ulivaju u Savu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE