NavMenu

Naselja u južnom delu Lazarevca uskoro bi mogla da imaju uređeno vodosnadbevanje

Izvor: eKapija Sreda, 01.02.2023. 11:01
Komentari
Podeli
(Foto: Printscreen/Idejno rešenje/Eko - vodo projekt)
Stanovnici pet lazarevačkih naselja uskoro bi mogla da dobiju uređeno vodosnadbevanje, budući da je beogradski Sekretarijat za komunalne i stambene poslove podneo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje cevovoda za vodosnabdevanje naselja u južnom delu opštine Lazarevac.

U navedenom zahtevu se ističe da će se gradnjom vodovoda u dužini od 26,7 km dugoročno rešiti snadbevanje vodom naselja koja spadaju u vodovodni podsistem "Jug" a to su: Županjac, Čibutkovica, Dudovica, Barzilovica i Brajkovac.

U toku 2006. godine preduzeće Vodoprojekt Beograd uradilo je generalni projekat vodosnabdevanja opštine Lazarevac. U njemu je navedeno da je na teritoriji Opštine Lazarevac izgrađeno pet nezavisnih vodovodnih sistema. Vodovodni sistem Lazarevca pripada JPKP Lazarevac. Vodovodni sistemi Vreoci, Medoševac i Junkovac pripadaju PD RB Kolubara. Vodovodni sistem Veliki Crljeni pripada TENT Obrenovac, TE Kolubara A i MZ Veliki Crljeni. Vodovodni sistem Stepojevac pripada MZ Stepojevac.

Na teritoriji Opštine Lazarevac ima 34 naselja sa 60.000 stanovnika.

Na osnovu sprovedene analize potreba u vodi ukupne potrebe za pomenutih pet naselja iznosi 27 l/s. Naselja pripadaju južnom delu opštine neposredno pored Ibarske magistrale od Ćelija do opštine Ljig. Potrebna količina vode obezbedila bi se preko rezervoara "Vrače Brdo". Do rezervoara "Vrače Brdo" voda za piće se doprema iz rezervoara "Oštrikovac" koji pripada Kolubarskom regionalnom vodovodom sistemu.


Idejnim rešenjem koji je izradio Eko - vodo projekt je predviđeno da se voda iz rezervoara "Vrače Brdo" direktno gravitaciono transportuje do rezervoara i crpne stanice "Dudovica" na kotu 144.70 mnm. Predloženim tehničkim rešenjem obezbedio bi se optimalan pad pezometarske linije od I= 0,24 % kojom se obezbeđuje maksimalna mogućnost transporta oko 40 l/s.

Trasa cevovoda projektovana je pored postojećih saobraćajnica.

U zehtevu se ističe da je predračunska vrednost projekta 670.264.193 dinara, a primedbe i sugestije se mogu podneti do 13. februara.

S. T.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.