NavMenu

Barska maslina napunila 2.247 godina

Izvor: Media Biro Utorak, 31.01.2023. 16:42
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Crnogorsko najpopularnije drvo, Staru maslinu iz Bara, svake godine posjeti blizu 100.000 turista, koji na putu ka bedemima Starog grada rado obiđu jednu od najzanimljivijih prirodnih atrakcija, ne samo na Balkanu, već i u svijetu.

- Na osnovu istraživanja koje je radio Šumarski fakultet sa Univerziteta u Istanbulu, možemo da kažemo da ove godine postoji 2.247 godina. Zaista jeste nijemi svjedok brojnih istorijskih previranja koji su se na teritoriji Bara dešavala. Ona predstavlja jedan varijetet autohtone sorte žutica. Poznata je po tome što i dalje rađa i od nje svake godine proizvodimo maslinovo ulje - objasnila je izvršna direktorica Barske uljare, dr Marija Markoč.

U istoriji je doživjela dva požara, a od nedavno je upisana i poseban registar spomenika prirode.

- Prvi put je upisana 1957. godine, ali promjenama na državnom nivou i kroz birokratske procedure, to se negdje izgubilo. Zahvaljujući lokalnoj upravi, ponovo je upisana u taj registar i to je uslovilo da se prema njoj moramo na poseban način brinuti. To je povjereno Društvu maslinara Bar, u saradnji sa stručnim i kompetentnim licima - izjavila je Markoč, a ujedno i dodala da su se zabrinuli kada su primijetili da u posljednje vrijeme nešto manje obiluje zelenom masom.


- Uputili smo apel lokalnoj upravi da ispita šta se dešava, i što se kaže, bolje spriječiti nego liječiti. Bili su angažovani sudski vještaci, kako iz građevinske, tako i iz poljoprivredne struke. Utvrđeno je da je usljed uređenja prostora oko Stare masline dolazilo do sakupljanja veće količine vode, nego što njen korijenov sistem može i treba da izdrži. Izvršene su drenažne procedure i vjerujem da smo na taj način pomogli njenom zdravstvenom stanju - poručila je izvršna direktorica Barske uljare.

Nerijetko, oko stabla Stare masline, moći ćete da zateknete kornjače i veliki broj florističkih elemenata, što još jednom potvrđuje da nije odvojena od prirode i da živi u simbozi sa organizmima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.02.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Da li će se isplatiti Nacionalni stadion? - Ministarstvo finansija naručilo studiju izvodljivosti

Ministarstvo finansija raspisalo je tender za izradu Studije izvodljivosti za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona na teritoriji gradske opštine Surčin u Beogradu. Nabavka obuhvata 3 faze. Prva, konceptualizacija, podrazumeva pregled ciljeva koji se žele postići razvojem Nacionalnog stadiona, prezentaciju okvirnog plana projekta, prikaz prihvaćenog rešenja za izgled stadiona i funkcije, analizu sadržaja i uporednih praksi,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.