NavMenu

Milijardu dinara za obnovu i uređenje Sremskih Karlovaca - Prvo se gradi kulturni centar

Izvor: 021.rs Utorak, 31.01.2023. 14:51
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)
Na današnjoj sednici Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca usvojen je Program obnove kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja ove opštine.

Na sednici, kojom je predsedavala predsednica Odbora i ministarka kulture Maja Gojković, naglašeno je da je završena preparcelacija i da su rešena imovinsko-pravna pitanja na parceli namenjenoj za izgradnju novog objekta kulturnog centra u Sremskim Karlovcima, a sada sledi izrada projektno-tehničke dokumentacije za ovaj objekat, što će finansirati Ministarstvo kulture.

Istovremeno, radilo se na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, planske dokumentacije, inženjersko-tehničkih ispitivanja, a zatim i na sanaciji i restauraciji više uličnih fasada, kao i patrijaršijskog dvora.

Na sednici je konstatovano da se sada nastavlja sa radovima, a za ovu godinu programom obnove predviđeno je 989 miliona dinara iz republičkog, pokrajinskog i lokalnog budžeta i utvrđena dinamika realizacije usvojenih projekata.
Ovaj program obnove i razvoja omogućava očuvanje kulturnog nasleđa, kao i obnovu Sremskih Karlovaca kao centra duhovnosti, kulture i obrazovanja i predviđa uvođenje novih kulturnih sadržaja. Program obnove za 2023. godinu pripremljen je u skladu sa odredbama Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca.
Programom obnove i razvoja utvrđeni su projekti obnove, zaštite, očuvanja i korišćenja kulturnih dobara, kao i komunalnog opremanja, odnosno obnove i izgradnje prateće infrastrukture u okviru prostorno kulturno-istorijske celine koja je utvrđena za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.
Skupština Srbije, na predlog Pokrajinske vlade maja 2021. godine, donela je Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca. Na osnovu ovog Zakona Vlada je donela Rešenje o imenovanju odbora koji je dobio zadatak da radi na programu obnove i revitalizacije i prati obnovu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.