NavMenu

MMF povećao izglede za globalni rast u 2023. godini, Britanija ide u recesiju

Izvor: RTS Utorak, 31.01.2023. 11:41
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond je malo povećao izglede za globalni rast za ovu godinu zbog "iznenađujuće otporne" potražnje u SAD i Evropi, smanjenja troškova energenata i ponovnog otvaranja kineske ekonomije, nakon što je Peking napustio stroga ograničenja vezana za kovid-19.

MMF je saopštio da će globalni rast ipak pasti na 2,9% u 2023, sa 3,4% u 2022, ali njegove najnovije prognoze pokazuju poboljšanje u odnosu na predviđanje iz oktobra od 2,7 odsto rasta ove godine.

Glavni ekonomista MMF-a Pjer-Olivije Gurinčas rekao je da su se rizici recesije smanjili i centralne banke postižu napredak u kontroli inflacije, ali je potrebno više rada na obuzdavanju cena i da bi novi poremećaji mogli da dođu zbog dalje eskalacije rata u Ukrajini i kineske borbe protiv kovid-19.

-Moramo biti spremni i očekivati neočekivano, ali to bi moglo da predstavlja prekretnicu, s dostizanjem rasta i padom inflacije- rekao je Gurinčas o izgledima za ovu godinu.

U svojim prognozama BDP-a za 2023, MMF je saopštio da sada očekuje rast BDP-a u SAD od 1,4%, više od 1% predviđenog u oktobru i nakon rasta od 2% u 2022. Naveo je jaču potrošnju i ulaganja od očekivane u trećem kvartalu 2022, snažno tržište rada i jake potrošačke bilanse.

Saopšteno je da je eurozona ostvarila slične dobitke, s tim da se rast za 2023. za Evropu sada predviđa na 0,7%, u odnosu na 0,5% u izgledima za oktobar, nakon rasta od 3,5% 2022.

MMF je rekao da se Evropa brže prilagodila višim troškovima energije nego očekivano, a smanjenje cena energenata pomoglo je tom regionu.

Velika Britanija je jedina velika napredna ekonomija za koju je MMF predvidio da će biti u recesiji ove godine, s padom BDP-a od 0,6 odsto, dok se domaćinstva bore s rastućim životnim troškovima, uključujući energiju i hipoteke.

MMF je znatno povećao izglede kineskog rasta za 2023, na 5,2% s 4,4% u oktobarskoj prognozi, nakon što je politika "nulte borbe protiv kovida" 2022. smanjila stopu rasta Kine na 3% - tempo ispod svetskog proseka po prvi put u više od 40 godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.