NavMenu

Investicije u čistu energiju prvi put premašile bilion dolara

Izvor: Klima101 Ponedeljak, 30.01.2023. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Prošle godine čovečanstvo je uložilo rekordne količine sredstava u solarne elektrane, vetroparkove, električna vozila i ostale tehnologije sa niskim emisijama. Ali da li je to dovoljno?

Prošla godina bila je prekretnica za dekarbonizaciju energetskog sistema: po prvi put u čistu energiju svet je uložio više od bilion dolara (1.000 milijardi USD), saopštila je konsultantska kuća BloombergNEF (BNEF).

Povrh toga, takođe po prvi put, ulaganje u tehnologije sa niskim emisijama izjednačeno je sa onim izdvojenim za fosilna goriva.

Nova rekordna svota novca predstavlja rekord i ogromno ubrzanje investicija u ovom smeru u odnosu na godinu ranije, i to u jeku energetske krize.

- Umesto da se uspore, investicije u energetsku tranziciju porasle su na rekordne nivoe dok zemlje i biznisi nastavljaju da sprovode u delo svoje tranzicione planove - izjavio je Albert Čong, šef globalne analize u BNEF-u. -Ulaganja u čiste tehnologije su na ivici da prestignu investicije u fosilna goriva i posle toga nema povratka."

Skoro svi sektori, pokriveni izveštajem, u toku 2022. oborili su prethodno postavljene rekorde, uključujući obnovljive izvore, skladištenje energije, elektromobilnost, toplotne pumpe i električne kotlove, hvatanje i skladištenje ugljenika, vodonik i održive materijale. Samo je ulaganje u nuklearnu energiju ostalo na istom nivou.

Obnovljivi izvori, koji uključuju, između ostalog, vetar, sunce i biogoriva, ostali su najprivlačniji sektor za investitore. Tokom protekle godine privukli su rekordno ulaganje od 495 milijardi dolara što je 17% više u odnosu na godinu ranije.

Međutim, elektromobilnost nije daleko ispod: u električna vozila i prateću infrastrukturu u 2022. investirano je 466 milijardi dolara. Tako je postignut impresivan godišnji skok od 54%.

Najmanji procenat finansijskih sredstava, tek 0,1% od ukupnog iznosa, bio je namenjen za vodonik uprkos sve jačem interesu privatnog sektora i rastućoj podršci kada je reč o propisima. Ipak, kako se navodi, ovo je najbrže rastući sektor energetske tranzicije s obzirom na to da su se ulaganja povećala više od tri puta u poređenju sa 2021.


Najveće investicije u energetsku tranziciju ostvarila je Kina, i to u visini od 546 milijardi dolara što je skoro polovina ulaganja na svetskom nivou. Kinu prate Sjedinjene Američke Države sa 141 milijardom dolara, zatim Nemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Zemlje članice Evropske unije zbirno su investirale 180 milijardi dolara.

Iako je osmotren neverovatan porast ulaganja, neophodan je još veći napredak kako bi do sredine veka dostigle neto-nulte emisije. Prema oceni BNEF-a, za ostvaranje ovog cilja investicije u energetsku tranziciju treba da se utrostruče.


A šta je sa investicijama u proizvodne kapacitete?

Ulaganja u proizvodnju čistih tehnoloških rešenja su se isto povećala, i to sa 52,6 milijarde dolara u 2021. na 78,7 milijardi dolara prošle godine. Najveći deo finansijskih sredstava, 45,4 milijardi dolara, usmeren je na fabrike baterija i povezanih komponenti, dok su pogoni za solarne panele primili 23,9 milijardi dolara. Uprkos trudu ostalih zemalja, zasluge za čak 91% investicija pripisuju se Kini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.