NavMenu

Digitalna Srbija: Razmotriti azijsko tržište za diverzifikaciju izvoza IT sektora iz Srbije

Izvor: Beta Nedelja, 29.01.2023. 09:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: metamorworks/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić izjavio je da više od 90% izvoza IT sektora iz Srbije ide u Evropu i SAD i istakao da bi trebalo razmotriti azijsko tržište.

Bjelotomić je za agenciju Beta, na konferenciji "Kako uspeti u Aziji iz Srbije" u beogradskom hotelu Crowne Plaza, naveo da je izvoz IT sektora iz Srbije u 2022. godini iznosio 2,5 mlrd USD, a da je samo 15 miliona od toga bilo na tržišta Jugoistočne Azije i Japana, iako su oni veoma napredni po korišćenju IT tehnologija.

Dodao je da kada se priča o diverzifikaciji izvoza srpskih startapa i kompanija iz te oblasti, treba upravo razmotriti nastup na tržištima Jugoistočne Azije i Japana.

- Ono što je već negde pravilo, kada se ide u Aziju, Singapur je prva stanica koja omogućava da se lakše uđe na azijsko tržište, pa smo danas veoma zadovoljni što nam se pridružuju kolege iz Enterprise Singapore državne agencije koja upravo omogućava kompanijama da lakše dođu do Singapura i singapurskim kompanijama da dođu u kontakt sa onima sa drugih tržišta - rekao je Bjelotomić.

Naveo je da Digitalna Srbija, zajedno sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) upravo sprovodi akceleratorski program NINJA za pripremu domaćih startap kompanija za izlazak na azijsko tržište.

Direktor Afričko-azijske investiciono konsultantske kuće (AAIC) Šigeru Handa naveo u svom obraćanju na konferenciji da Singapur, Indija, Pakistan, Filipini i Hong Kong mogu biti neke od zemalja za lakši ulaz na tržište, jer je engleski jedan od službenih jezika u tim zemljama.

- Kada pogledamo BDP, iako u Aziji živi 50% svetske populacije, azijski BDP čini 30% globalnog, tako da postoji veliki potencijal za dodatni rast. Azija je u poslednjih pet godina imala najveći rast BDP-a. Iako je daleko, postoji veliki potencijal u Aziji - rekao je Handa.

On je izrazio nadu da će domaći startapi, uz evropsko i američko, razmotriti opciju izlaska na azijsko tržište, iako je, prema njegovim rečima, uvek izazov izaći na neko novo tržište.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović kazala je da inovacije mogu doprineti razvoju novih tržišta i diverzifikaciji privrednih delatnosti, ističući da su one neophodne za rast i razvoj privrede, ali i celokupnog društva.

Prema njenim rečima, komercijalizacija i internacionalizacija domaćih inovativnih rešenja, takođe su od od ogromnog značaja za razvoj domaće privrede, posebno ako se govori o Srbiji kao jednoj relativno maloj zemlji.

- Sa jedne strane mali naučni ekosistem koji moramo da koncentrišemo, ali ima veliki potencijal, ali i jedno manje tržište poređenju sa ogromnim i značajnim tržištem Azije. Mislim da ovu priliku zaista treba da iskoristimo na obostranu korist i da pomognemo Srbiji da se dalje razvija - kazala je Begović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.