NavMenu

Otvaranje nove zgrade Biosens instituta na proleće - U najsavremenijim laboratorijama radiće 250 naučnika

Izvor: eKapija Subota, 28.01.2023. 11:46
Komentari
Podeli
(Foto: Lazar Gugleta / Unsplash)
Završetak radova na izgradnji Biosens instituta očekuje se u narednih mesec dana, a useljenje je planirano na proleće. Kako je prilikom obilaska radova podsetila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izgradnja objekta ovog istraživačko-razvojnog centra za informacione tehnologije biosistema započeta je pre dve godine u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, a ideja je da privuče ne samo nove kompanije, već i naše naučnike iz inostranstva koji će se uveriti u to da se istraživanja rade na svetskom nivou.

- Dobar deo aktivnosti ovog instituta posvećen je novim istraživanjima i digitalizaciji poljoprivrede primenom novih tehnologija. Ovde će biti prostora i za istraživače, ali i za hrabre preduzetnike koji će moći da to što u laboratoriji otkriju, kasnije prevedu u neke proizvode i nove metode - objasnila je ona.

Biosens je, kako je navela, evropski centar izvrsnosti, a u novoj zgradi će 250 naučnika raditi u najsavremenijim laboratorijama u oblasti biotehnologije i nanotehnologije, dok je deo prostora planiran i za startap kompanije u vidu prostora za akcelerator.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević ukazao je na to da je u projekat uloženo nešto više od 28 mil EUR, od kojih je deo novca donacija Evropske unije.

Prema njegovim rečima, 8,5 mil EUR je bila vrednost građevinskih radova, 7 mil EUR je izdvojeno za opremu, dok je Evropska unija izdvojila 14 mil EUR donacije, prepoznavši u institutu Biosens veliku vrednost i svrstavajući ga u jedan od malobrojnih centara izvrsnosti.

Planirano je da uz prizemlje ovaj objekat ima šest spratova, a u svom jezgru će imati gumene nosače koji omogućavaju odsustvo spoljnih vibracija, navedeno je na sajtu Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.