NavMenu

James Webb otkrio još jednu kosmičku tajnu

Izvor: PC Press Četvrtak, 26.01.2023. 09:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sdecoret/shutterstock.com)Ilustracija

Najnoviji teleskop agencije NASA posmatra kosmos dalje nego što je pre bilo moguće, a nedavno je otkrio još jednu tajnu, a u pitanju je Chameleon I.

Chameleon I je deo Chameleon kompleksa koji ima tri tamne magline, a nalazi se u blizini sazvežđa Kameleon. Tamne magline su magline koje se sastoje od međuzvezdane prašine različitog molekulskog sastava, a moguće ih je primetiti zato što zaklanjaju zvezde i druge svetleće objekte koji se nalaze iza njih. Spadaju među najhladnije objekte u kosmosu, a u njihovoj unutrašnjosti se dešavaju važni događaji, na primer formiranje zvezda.

Chameleon I se nalazi na 500 svetlosnih godina od Zemlje i jedan je od najbližih regiona u kojima se stvaraju nove zvezde. Ovi oblaci se dakle vremenom urušavaju, a iz njih niču zvezde, ponekad i novi planetarni sistemi. Hemijski sastav ovih maglina, te blokovi koji čuvaju elemente koji su odgovorni i za stvaranje oblika života koje poznajemo, zavise od leda koji je duboko u unutrašnjosti.

Zahvaljujući moćnim instrumentima Webb teleskopa (najpre NIRCam), naučnici su mogli da zavire unutar Chameleon I magline i "bace pogled" na led koji je u ranim stupnjevima evolucije. Ovo je prvi put da su naučnici dobili priliku da ispituju objekte koji su zaslužni za rađanje novih zvezda, te led u njihovoj unutrašnjosti.


Između ostalih stvari su otkrili i metanol, što ukazuje na to da će sistem koji se bude formirao iz ove magline imati naprednije molekule, iz čega se zaključuje da su uobičajena stvar u formiranju planetarnih sistema, te da nisu odlika samo našeg solarnog sistema. Metanol u kombinaciji s drugim jednostavnijim elementima može da formira aminokiseline koje su zaslužne za izgradnju proteina i čine 20% svih organskih molekula koji izgrađuju ćelije, tkiva i organe.

Sve ovo znači da bi posmatranje ove magline moglo da pruži odgovore na neka dugo postavljanja pitanja o postanku svega.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.