NavMenu

Počela izgradnja transfer stanice komunalnog otpada u Šapcu - Posao od 1 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.02.2011. 08:41
Komentari
Podeli

U Istočnoj radnoj zoni, iza fabrike "Beli limovi", na lokaciji površine 1,16 hektara juče je počela izgradnja transfer stanice komunalnog otpada u Šapcu, u okviru Projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije Šabac – Sremska Mitovica. Izgradnja objekta košta oko 1 mil EUR, od čega se 75% sredstava finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA), a preostali deo obezbeđuju budžet grada Šapca i republički EKO fond.

Početak izgradnje trasfer stanice je istovremeno početak rešenja velikog problema Šapčana - neadekvatne deponije koja, ne samo što je u centru Šapca već i zauzima prostor predviđen za izlazak grada na Savu, navedeno je na sajtu opštine Šabac.

- Svrha objekta čija je gradnja počela je pretovar otpada zarad smanjenja troškova transporta i podizanja efikasnosti rada komunalnog preduzeća. Smeće iz Šapca i okolnih sela biće dopremano na ovu lokaciju gde će se pripremati za deponovanje na regionalnu deponiju u Sremsku Mitrovicu - navedeno je na sajtu.

- Očekujemo da će tranfer stanica biti izgrađena do kraja godine - rekao je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević i naglasio da je ovakav način izgradnje i finansiranja uobičajen u zemljama koje se pripremaju za članstvo u Evropskoj uniji, naročito kada je reč o komunalnoj infrastrukturi.

Objekti koji će biti izgrađeni u okviru transfer stanice su: platforma za pretovar otpada sa presom i pres kontejnerima, reciklažno dvorište, postrojenje za pranje vozila i prečišćavanje otpadnih voda i plato za privremeno odlaganje građevinskog otpada.

- Količina komunalnog otpada smanjivaće se u pres kontejnerima, tako da će smeće biti odvoženo na regionalnu deponiju specijalnim kamionima u tri do četiri ture dnevno, što je znatna ušteda, imajući u vidu da stotinak kamiona JKP "Stari grad" prevozi smeće svakoga dana - objasnio je Nenad Tomić, regionalni koordinator za izgradnju sanitarne deponije Šabac–Sremska Mitrovica.

Izvođač pripremnih radova nasipanja platoa je VP "Sava" odnosno "Dunav agregati", dok je za radove na samoj izgradnji Trasfer stanice zaduženo VGP "Drava" Ptuj iz Slovenije, izabrano na međunarodnom tenderu za izgradnju regionalne deponije i tranfer stanice.

Ukupna investicija izgradnje Regionalnog sistema upravljanja komunalnim otpadom Šabac–Sremska Mitrovica vredna je oko 10 mil EUR. IPA fondovi finansiraće oko 70%, dok su ostatak sredstava dužni da obezbede gradovi Šabac i Sremska Mitrovica i republički EKO fond.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

24.04.2024.  |  Vesti

Znate li ko je "otrovan" član vašeg tima?

24.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.