NavMenu

Počela javna rasprava o izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije - U fokusu balansna odgovornost i aukcijske cene

Izvor: eKapija Ponedeljak, 23.01.2023. 11:18
Komentari
Podeli

(Foto: lassedesignen/shutterstock.com)
Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je na svom sajtu Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i stavilo ga na tronedeljnu javnu raspravu, prenosi udruženje OIE Srbija.

Kao razlog za izmenu Zakona koji je usvojen u aprilu 2021. godine, Ministarstvo navodi probleme u implementaciji, te smatra da se predloženim izmenama mogu eliminisati problemi i stvoriti uslovi za realizaciju novih OIE projekata i sprovođenje aukcija, a bez ugrožavanja funkcionisanja rada operatora prenosnog sistema i garantovanog javnog snabdevača.

U tom smislu, balansna odgovornost koja je važećim Zakonom pripisana garantovanom snabdevaču, nakon usvajanja izmena Zakona, trebalo bi da bude u nadležnosti proizvođača, odnosno učesnika na aukcijama. Takođe, izmene Zakona trebalo bi da ograniče koncept kupca-proizvođača samo na prozjumere koji se priključuju na distributivnu mrežu.

Od važnijih noviteta treba izdvojiti i predlog da maksimalnu aukcijsku cenu za OIE projekte određuje Ministarstvo umesto Agencije za energetiku što za cilj ima sprečavanje potencijalnog kraha aukcijskog procesa.

Predlog izmena zakona, obrazloženje i postupak komentarisanja možete pročitati ovde.

Komentari na predložene izmene šalju se u elektronskoj formi.

Javna rasprava otvorena je do 9. februara 2023. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Ponovo pokrenuta priča o tunelu od Mosta na Adi do Autokomande

Ideja za izgradnju tunela od hipodroma, odnosno Mosta na Adi do Autokomande, stara je kao i priča o mnogim drugim infrastrukturnim projektima koji decenijama postoje isključivo u planovima. Pre sedam, osam godina, gradska vlast najavljivala je početak gradnje te tunelske veze za 2018. godinu, onda je usledilo zatišje uz nezvanične informacije da se od tog projekta do daljeg odustalo da bi posle današnjeg sastaanka sa delegacijom iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.