NavMenu

Srbija dobija BIO4 Kampus, novi Klinički centar i Tiršovu 2 - Retrospektiva investicija u zdravstvu u 2022. godini

Izvor: eKapija Subota, 28.01.2023. 09:22
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Bio4.rs/Screenshot, Bexel Consulting, Bureau Cube Partners/UP, screenshot, Print screen / Urbanistički projekat / PR Parallel studio)Ilustracija
Period korone koji je obeležio protekle tri godine iza sebe je ostavio i nešto dobro - primorao nas je da se okrenemo digitalizaciji i da je primenjujemo gde god je to moguće. Mnoge kompanije su se tokom pomenutog perioda okrenule veštačkoj inteligenciji i digitalizaciji svog poslovanja kako bi se prilagodile i "ušle u voz koji vodi u budućnost". Trend digitalizacije nije zaobišao ni zdravstvo i obrazovanje, pa danas sve više imamo i primere razvoja biomedicine, bioinformatike i bitehnologije, a nauke u tim oblastima ispomažu jedna drugu.

Zbog svega ovoga ne bi trebalo da nas čudi to što je najčitanija objava na našem portalu, iz sektora investicije u zdravstvu upravo najava izgradnje BIO4 Kampusa.

U nastavku vam donosimo listu investicija u zdravstvu u 2022. godini koje su dobile najviše interesovanja naših čitalaca.


(Foto: Bio4.rs/Screenshot)
1. BIO4 Kampus: 3 fakulteta i 8 naučnih instituta na jednom mestu

BIO4 Kampus, kompleks u čiju izgradnju i opremanje je planirano ulaganje gotovo 300 mil EUR imaće ukupnu površinu od 110.000 m2 , a u njemu će biti biti angažovano oko 1.200 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata. Projekat, čiji je početak gradnje najavljen za prvu polovinu ove godine, predstavlja novi bioekonomski kamp u Evropi i obuhvata četiri oblasti: biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet.

Kampus se obuhvatati 3 fakulteta i 8 naučnih instiituta i planirano je da počne sa radom u prvom kvartalu 2025. godine. Kako je prošle godine, u otprilike ovo vreme, rekla za Preduzetnik dr Jelena Begović, tadašnja direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Srbije, "Kampus predstavlja nacionalni projekat izgradnje jedinstvenog kompleksa u okviru kojeg će se okupiti stručnjaci, znanje i infrastruktura. Ideja vodilja jeste da Srbija bude prepoznataiva na globalnoj mapi istraživanja i razvoja. Kampus će postati mesto susreta i komunikacije, gde velike biofarmaceutske i biotehnološke kompanije mogu da uspostave saradnju sa naučnicima različitog profila, kliničarima, startap kompanijama, preduzetnicima i razvijaju proizvode koji će živote svih nas učiniti boljim i kvalitetnijim".

- Ovaj centar treba da privuče i deo naše dijaspore, omogući protok ljudi u oba smera, intenzivira internacionalizaciju nauke privlačenjem stručnjaka iz regiona i čitavog sveta - naglasila je ona tada.


(Foto: Bureau Cube Partners/UP, screenshot)
2. Projekat rekonstrukcije Instituta za majku i dete

Na drugom mestu, se prema interesovanju naših čitalaca našao projekat rekonstrukcije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije - "Dr Vukan Čupić". Projektom, koji je izradio Bureau Cube Partners iz Beograda, predviđeno je rušenje postojećeg pedijatrijsko-hirurškog bloka sa hitnim prijemom, sterilnim blokom i intenzivnim negama i izgradnja novog, sa podrumskom etažom i 4 sprata. Takođe, kako je navedeno u dokumentaciji, glavni objekat zadržaće postojećih 13 spratova i nakon rekonstrukcije, ali će biti modernizovan.

Kompleks Instituta će, navedeno je tada u projektu, predstavljati pravu malu zelenu oazu, koja je neophodna kompleksu ovog tipa.


(Foto: Print screen / Urbanistički projekat / PR Parallel studio)
3. Izgradnja stambeno-poslovnog objekta Euromedika na Paliluli

Značajnu pažnju naše publike dobila je i najavljena izgradnja Euromedik stambeno - poslovnog objekta u ulici Dragoslava Srejovića na Paliluli. Predviđena spratnost objekta je devet spratova sa povučenim spratom i tri podzemne etaže.

U prizemlju su planirani komercijalni sadržaji dok se na prvom i drugom spratu, i u delu etaža -1, predviđaju sadržaji zdravstvene ustanove. Od trećeg do povučenog sprata planirano je ukupno 154 stanova. Nosilac izrade je YUGO biro, a autor idejnog rešenja PR Parallel studio.


4. Rekonstrukcija Opšte bolnice u Užicu

Temeljna rekonstrukcija i dogradnja Opšte bolnice Užice najavljena je za ovu godinu. Projekat, predviđa da se na prostoru bolnice ruše pojedini dotrajali i tu grade novi objekti, odnosno novih 60.000 kvadrata. Ulagaće se i u postojeće objekte u njihovu rekonstrukciju i opremanje, preneo je Radio Požega.

Prema rečima direktorke Zdravstvenog centra Užice Nataše Gagović, hirurgija će u okviru prve faze izgradnje biti izmeštena u novu zgradu.

- Biće izgrađen i objekat u kome će biti smeštena gerijatrija, palijativna nega, kao i nova psihijatrija. Biće reogranizovao i prošireno i infektivno odeljenje - najavila je ona tada.

Sve to ide u prilog činjenici da će Zdravstveni centar Užice (koji pokriva područje Zlatiborskog okruga sa oko 300.000 korisnika) ispuniti potrebne uslove i postati peti klinički centar u Srbiji.

Rekonstrukcija i dogradnja Zdravstvenog centra i Opšte bolnice Užice jedan je od najvećih projekata koji će kroz četiri godine biti realizovan u Užicu, a vrednost investicije procenjena je na oko 80 mil EUR. Budući kompleks, kako je navedeno, sačinjavaće 20 objekata, ukupne BRGP oko 103.500 m2 sa ukupno 1.020 planiranih bolničkih postelja.


5. Otvaranje jubilarne 100. poslovne jedinice Aqualab

Aqualab laboratorija je početkom februara protekle godine otvorila svoju jubilarnu 100. poslovnu jedinicu . Nova centralna laboratorija smeštena je na Novom Beogradu, na adresi Bulevar Mihajla Pupina 115a. Ono što je posebna pogodnost jeste činjenica da će raditi svih sedam dana u nedelji, 24 sata. Aqualab posluje od 2002. godine, a u laboratorijama radi se preko 4.000 analiza iz svih oblasti savremene kliničke dijagnostike.


(Foto: Bexel Consulting)
6. Izmena projekta buduće dečje klinike Tiršova 2

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, koja je i investitor izrade Urbanističkog projekta buduće dečje klinike Tiršova 2 pokrenula je inicjiativu za izradu izmene potvrđenog urbanističkog projekta.

Naime, kako se obrazlaže u novom projektu, u toku razrade tehnologije, pojedine funkcionalne celine su proširene u skladu sa sugestijama tima lekara iz UDK Tiršove kao budućih korisnika nove bolnice, a koji je imenovan od strane gradonačelnika Beograda. Podsećamo, lokacija na kojoj se planira izgradnja dečje bolnice nalazi se u Deligradskoj ulici 40a, na mestu nekadašnje vojne ustanove "Dedinje" i na osnovu potvrđenog Urbanističkog projekta i potvrđenog Projekta preparcelacije, na lokaciji je trenutno u toku izvođenje pripremnih radova na uređenju gradilišta i izradi gradilišne saobraćajnice. Novim idejnim rešenjem planira se slobodnostojeći objekat dečje bolnice spratnosti 3Po+2Su+Pr+5, ukupne bruto površine objekta od 61.923 m2. Kapacitet objekta projektovan je za 301 postelja, kreveta raspoređenih uokviru 117 bolesničkih soba (prethodni projekat je podrazumevao 286 kreveta raspoređenih u okviru 154 bolesničkih soba).

Ranije ove godine Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi izgradnja nove dečje bolnice mogla biti gotova do proleća 2025., kao i da će njena gradnja koštati 117,2 mil EUR.


(Foto: eKapija/S.Petrović)
7. Izgradnja kliničkog centra Srbije - Završena prva faza

Prva faza radova rekonstrukcije i izgradnje Kliničkog centra Srbije je završena i otvorena 27. februara prošle godine. U ovu medicinsku ustanovu na 86.000 m2, sa opremom najnovije generacije, uloženo je 260 mil EUR, saopštio je sajt Predsednika Srbije. Zgrada je dobila salu nazvanu "robotik hirurgija" u kojoj se nalazi jedan od najmodernijih rendgen aparata, kao i prostor intenzivne nege koji ima ukupno 231 krevet. Kako je rečeno, ceo projekat plaćen je iz budžeta, osim manjeg dela koji je finansiran iz kredita.


8. Nova bolnica u Sremskoj Mitrovici

Izgradnja nove bolnice u Sremskoj Mitrovici, od 17.000 m2, najavljena je u januaru prošle godine, a predviđeno je da objekat bude smešten na platou oko nekadašnje Medicinske škole. Kako je tada izveštavano, početak gradnje očekivao se tokom 2022. godine. Pored toga, dogovorena je i rekonstrukcija doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje i hitne pomoći koji će se nalaziti neposredno uz bolnicu. Za ove projekte, po rečima tadašnjeg ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, država će, samo u prvoj fazi, izdvojiti oko 20 mil EUR.


9. Siberian Wellness preuzeo fabriku Dahlia

Međunarodna kompanija Siberian Wellness koja se bavi proizvodnjom preparata za zdravlje, sport i lepotu na bazi divljeg sibirskog bilja, postala je novi vlasnik fabrike Dahlia (Dalija), koja proizvodi brendove Becollino, Hera i kultne losione za brijanje i negu kože Brion. Ugovor u iznosu od 15 mil EUR obuhvata vrednost zemljišta, proizvodnog kompleksa, tehnologije i opreme. Kako je na konferenciji za medije tim povodom rekla predsednica Siberian Wellness-a Tatjana Gorohovska "u narednom periodu nameravamo da investiramo 2 mil EUR u infrastrukturu, prvenstveno u instalacije ventilacije i vode". Kako je dodala, u prvom kvartalu ove godine planirano je i dvostruko povećanje broja zaposlenih. Ona je istakla i da će fabrika i dalje proizvoditi pod brendom Dahlia.

Daliju je 2008. preuzela kompanija Beohemija, u čijem se vlasništvu nalazila do 2016. kada odlazi u stečaj, da bi je 2017. kupio švajcarski investicioni fond Batagon.


(Foto: Dizajn Arhitektura/Urbanistički projekat, screenshot)
10. Nacionalni centar "Ukras sveta"

Vašu pažnju priodbio je i tender za projektovanje i izgradnju Centra za rani razvoj dece i inkluziju u Beogradu, koji je u maju raspisala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije. Procenjena vrednost posla je približno 3,8 milijardi dinara (32,5 mil EUR). Prema urbanističkom projektu, Nacionalni kompleks Ukras sveta gradiće se na Bežanijskoj kosi, na 21.000 m2. Centar će se nalaziti u bloku između ulica Peđe Milosavljevića i Dr Huga Klajna, uz Ulicu Ismeta Mujezinovića.

Kompleks čiji je kamen temeljac postavljen krajem januara namenjen je deci kod koje je otkriveno zaostajanje u razvoju, a osim dijagnostičkih i terapeutskih celina obuhvatiće i brojne druge sadržaje kao što su bungalovi za roditelje, 3D štampači za izradu pomagala, bazen, manjež i mini zoo. Prema projektu, dvospratni kompleks će imati unutrašnje dvorište i sastojaće se iz više celina, među kojima su terapeutska, dijagnostička, edukativna i naučno-istraživačka celina, a planirani su i brojni prateći sadržaji.


Predstavili smo vam listu načitajnijih vesti iz oblasti investicija u zdrastvu čiji kompletan sadržaj možete pogledati OVDE.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2022. godinu iz oblasti TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE, INDUSTRIJE, POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE, TELEKOMUNIKACIJA I IT-a, TRGOVINSKIH CENTARA, SPORTA, EKOLOGIJE, KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE, kao i u oblasti NEKRETNINA.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.