NavMenu

Potpisan ugovor o izgradnji nedostajuće infrastrukture u vezi sa projektom izgradnje toplovoda Obrenovac - Novi Beograd

Izvor: eKapija Petak, 20.01.2023. 12:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor JKP Beogradske elektrane Vanja Vukić i direktor JP Elektroprivreda Srbije Miroslav Tomašević, potpisali su Ugovor o izgradnji nedostajuće infrastrukture i regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi sa realizacijom projekta izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd.

Projektom je predviđeno da se iz blokova A3 – A6 termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A) preuzima toplotna energija (kapacitet sistema za prenos toplotne energije do toplane Novi Beograd je 600 MWt) i da se transportuje do toplane Novi Beograd. Ta energija bi bila iskorišćena u postojećem distributivnom sistemu Beogradskih elektrana, odnosno, energija bi se osim grejnom području Novi Beograd, uz ispunjenje potrebnih preduslova, isporučivala i potrošačima sa drugih povezanih mreža, pre svega toplana Dunav i Konjarnik.

Projekat obuhvata rekonstrukciju blokova i izgradnju izmenjivačke stanice u TENT-u, izgradnju predizolovanog toplovoda dužine 28 kilometara, izgradnju dve prepumpne stanice (Boljevci, Ostružnica) i pumpno-izmenjivačke stanice u toplani Novi Beograd.

Ciljevi projekta su supstitucija uvoznog prirodnog gasa sa raspoloživom toplotnom energijom iz TENT-A, povećanje energetske bezbednosti i pouzdanosti sistema daljinskog grejanja, kao i smanjenje štetnih emisija na području Beograda. U planu je da se povraćaj kredita realizuje iz razlike proizvodne cene toplotne energije iz prirodnog gasa u Beogradskim elektranama i one koja će da bude preuzeta iz TENT-a.

Toplotna energija iz TENT-A će biti iskorišćena za snabdevanje značajnog dela sadašnjeg konzuma Beogradskih elektrana, i to prevashodno područja Novog Beograda, Zemuna i potrošača na prostoru desne savske padine, putem distributivnog područja toplane Novi Beograd, navedeno je na sajtu Beogradskih elektrana.

Direktna dobit projekta je smanjena potrošnja prirodnog gasa u proizvodnji toplotne energije u toplani Novi Beograd i povećana energetska efikasnost TENT-A kroz kogenerativni rad, odnosno istovremenu proizvodnju električne i toplotne energije, što dovodi do značajnih pozitivnih efekata na životnu sredinu i smanjenje zagađenja vazduha u Beogradu.

Ugovor o Projektu izgradnje toplovoda Obrenovac-Novi Beograd je zaključen 9. januara 2020. godine, između JKP Beogradske elektrane, Grada Beograda i izvođača radova Power Construction Corporation of China.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.