NavMenu

Oblakoderi u prestonici, luksuz na Kosmaju i Fruškoj gori - Retrospektiva 2022, investicije u oblasti nekretnina

Izvor: eKapija Petak, 27.01.2023. 11:43
Komentari
Podeli

Hollywood Hill NS (Foto: Vladimir Rakić, Render Art)Hollywood Hill NS
Tržište nekretnina u Srbiji cveta iz godine u godinu. Tako je bilo i 2022. godine, uprkos kovidu i ratu u Ukrajini. Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u Srbiji u prvih šest meseci prošle godine iznosio je 3,6 mlrd EUR, što predstavlja povećanje od 25% u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuje analiza Republičkog zavoda za statistiku.

Kada je reč o trećem kvartalu, ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti iznosio je 1,7 mlrd EUR, što predstavlja povećanje od 10,6% u odnosu na isti period prethodne godine.

Prošle godine gradilo se svuda, od Beograda, preko Kosmaja i Fruške gore, do Zlatibora. Primetan je trend luksuznih kondominijuma na obroncima planina, ali i poslovnih i stambenih objekata u centrima velikih gradova.

Ovo su priče koje su izazvale najviše pažnje korisnika eKapije.


1. Hollywood Hill NS

Luksuzno naselje na obroncima Fruške gore Hollywood Hill NS grade Koloseum Gradnja iz Novog Sada i Avangard Gradnja iz Temerina. Završetak kompleksa je planiran do kraja 2023. godine. U planu su dva tipa vila - dvojni objekti sa dve stambene jedinice po vertikali i samostalne vile. Svi objekti imaće bazen, garažu i dva do tri parking mesta po stambenoj jedinici, kao i lift i sopstveno dvorište.

Kako nam je otkrila menadžer projekta Aleksandra Pejović, jedinstvenost novosadskog Hollywood Hill- a je u spoju fruškogorske prirode i kameničke ruže vetrova, uz blizinu grada, ali pre svega u konceptu samog naselja, koji je zamišljen po ugledu na Hollywood Hills, čuveni rezidencijalni deo Los Anđelesa.

- Svaka vila poneće ime neke holivudske dive, poput Merilin Monro, a interna ulica biće urađena tako da podseća na holivudski Bulevar slavnih – istakla je naša sagovornica.


2. Naselje Kosmiko Hill

Luksuzni život među vinogradima u dolini Napa u Kaliforniji inspirisao je vlasnika firme Kosmiko doo Beograd, Miroslava Stanojevića, da se upusti u projekat gradnje u Srbiji jedinstvenog HedoWine rizort koncepta, u podnožju planine Kosmaj, u selu Nemenikuće.

Kompleks je vredan 20 mil EUR, a kada bude kompletno završen u trećem kvartalu 2023. godine, Kosmiko Hill prostiraće se na 200.000 m2. Kompleks će obuhvatiti 34 vile, pod vinogradima će biti 100.000 m2, a stanari će na raspolaganju imati i velnes i spa centar, vinariju, dva restorana i kafeteriju.

(Foto: MiProjekt)

- Koncept koji je prvobitno podrazumevao hotel i nekoliko apartmana prerastao je u Kosmiko Hill, luksuzni rizort – kondominijum koji predstavlja spoj urbanog luksuza i prirode, sa vilama, vinogradima, vinarijom, restoranima, spa centrom... – rekao je za eKapiju Stanojević, koji je i sam živeo u Napi.


3. Novi Sad na vodi

"Analiza saobraćaja pomoću mikro i makro simulacije saobraćajnih tokova na lokalitetu Brodogradilišta u Novom Sadu" koju je 2019. godine izradio Via inženjering doo pokazuje da bi na ovom prostoru moglo biti izgrađeno desetak zgrada.

Prostor je podeljen u pet zona, od kojih je jedna isključivo poslovna, a jedna isključivo stambena. Ostale zone su mešovite, sa namenom stanovanja i komercijalnih sadržaja. U jednoj zoni planiran je i hotel, pa je zbog toga predviđen "izbalansiran odnos smerova saobraćaja" zbog dolaska gostiju u hotel.

U ovim zonama bi se, po procenama, moglo nalaziti 2.299 stanova, u stambenim i mešovitim zgradama. Ukupna kvadratura planiranih objekata je 39.600 m2.


4. EXPO 2027

Pored budućeg Nacionalnog stadiona u Surčinu gradiće se multifunkcionalni kompleks EXPO 2027. To je navedeno u Nacrtu prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Vlada je u junu prošle godine donela zaključak kojim je Projekat izgradnje objekata u cilju realizacije međunarodne specijalizovane izložbe "EXPO BELGRADE 2027" sa pratećim sadržajima proglašen za projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Na 830.000 m2 izložbenog prostora planiran je multifunkcionalni prostor za izložbe i kongrese od najvećeg državnog značaja. U okviru celine namenjene smeštajnim kapacitetima planirana je gradnja hotela i apart hotela na 69.336 m², dok će se komercijalni sadržaji prostirati na 229.105 m².


5. Oblakoderi Tempo Tower na Bežanijskoj kosi

Na Bežanijskoj kosi, u Ulici Partizanske avijacije biće izgrađene tri Tempo Tower kule, a projekat će biti finansiran od strane privatnih investitora koji su vlasnici zemljišta.

Investitori su najavili da će "biti izgrađene i tri nove saobraćajnice, a dodatno će biti izgrađena i pasarela za pešake i bicikliste preko autoputa koja će povezati Sportski centar "11. april" sa drugim sportskim sadržajima na Bežanijskoj kosi".

Najavu gradnje nisu srećno dočekali stanovnici naselja Bežanijska kosa koji su se okupili na otvorenim sportskim terenima SC "11. april" kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom pokušaja investitora da izmeni Plan detaljne regulacije i sagradi tri solitera od 100 i 120 metara.


6. Kula na uglu Trešnjinog cveta i Mihajla Pupin Novi Beograd

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda objavio je početkom prošle godine rani javni uvid povodom izrade PDR za deo novobeogradskog bloka 11a, kojim je na uglu Ulica Trešnjinog cveta i Bulevara Mihajla Pupina predviđena izgradnja kule visine do 80 m.

Izradi plana detaljne regulacije za deo bloka 11a pristupilo se na inicijativu pravnog lica, privrednog društva Kantata iz Beograda, vlasnika parcela u okviru granice predloženog plana. Ukupna površina plana je oko 4 ha.

Kako se može videti iz orijentacionog prikaza planiranih kapaciteta, planirana je gradnja 14.000 m2 open space poslovnog prostora.


7. Kompleks K4 Kosmaj

Na petnaestak minuta hoda od samog vrha Kosmaja, u planu je gradnja naselja K4, četiri kuće u nizu modernog planinskog stila gradnje sa kosim krovovima. Rok za završetak radova je 2024. godina. Projektant i investitor gradnje je Atelje Đukić iz Mladenovca.

- U pitanju je specifičan, "razbijen" niz povezanih kuća, tako da će svaka kuća površine 102 m2 imati svoj pristup i privatnost omogućenu razdelnim zidovima sa linijskim saksijama, kao i prednje i zadnje dvorište i bazen. S obzirom da je teren u padu, bazeni su izdignuti, uski i dugački i samim tim pogodni za plivanje – rekla je za eKapiju Đurđa Đukić, autor projekta i jedna od vlasnica firme Atelje Đukić i ističe da je, oblikovno, ovo dosad neviđen stil gradnje na Kosmaju.


8. AFI City Zmaj

AFI Europe Srbija najavio je krajem prošle godine da pokreće novi projekat - AFI City Zmaj. Ovaj poslovni kompleks, koji niče na mestu čuvene fabrike Zmaj, sastojaće se od istočnog i zapadnog krila: AFI CITY ZMAJ East i AFI CITY ZMAJ West.

(Foto: AFI Europe Srbija)

Na samom ulazu u Beograd, praktično na autoputu, na 13 minuta od aerodroma i otprilike isto toliko od centra grada, nići će kompleks od ukupno 180.000 kvadratnih metara. Planirano je da se izgradi fazno, a svaka faza će imati po 90.000 kvadrata.

Ovakav tok izgradnje i koncept samog projekta uz određene konceptualne dodatke, oslanja se na jedinstveni uspeh poslovnog parka Airport City Belgrade koje isti investitor uspešno razvija već više od 15 godina.


9. Stambeno-poslovni kompleks Newport Novi Beograd

U neposrednoj blizini kompleksa West 65 i Wellport, kao i Airport City-a na Novom Beogradu uskoro će početi zidanje novih kvadrata u okviru novoplaniranog kompleksa "Newport".

Naime, kako se navodi u urbanističkom projektu koji je za potrebe privrednog društva ABC Development izradio Bureau Cube Partners, na parceli od 15.686 m2 će biti izgrađeno sedam objekata, od toga šest stambeno-poslovnih i jedan poslovni.

Njihova gradnja je podeljena u dve faze, a premet urbanističkog projekta koji je u oktobru prošle godine bio na javnoj prezentaciji jeste prva faza koja podrazumeva gradnju objekata A1, A2 i A3, od koji će A3 biti prizeman i namenjen samo poslovanju.


10. Central Plaza Beograd

U centru starog dela grada, u neposrednoj blizini Slavije, Karađorđevog parka i Hrama Svetog Save, planiran je jedinstveni stambeni objekat Central Plaza, sofisticirane arhitekture koja neodoljivo podseća na njujorški hotel Plaza.

(Foto: Central Plaza)

Projekat će odlikovati kamena fasada, moderne kolonade, velike staklene površine, komforne terase sakrivene od ulične vreve, sa pažljivo osmišljenim pejzažnim rešenjem kao integralnim ambijentom terasa svih stanova.

Central Plaza na deset spratova nudi ukupno 63 stambene jedinice, po strukturi od dvosobnih do petosobnih. U prizemlju Central Plaze će se nalaziti maloprodajni i uslužni sadržaji, dok je sam garažni deo planiran na čak četiri nivoa podzemne garaže.

Ekskluzivni zastupnik za prodaju je vodeća konsultantska kuća za nekretnine u Srbiji - CBS International, deo Cushman & Wakefield Grupe.
Predstavili smo vam 10 investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o nekretninama. Svakako pogledajte kompletnu listu OVDE.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2022. godinu iz oblasti TRGOVINSKIH CENTARA, SPORTA, TURIZMA, INDUSTRIJE, POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE, KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE, TELEKOMUNIKACIJE I IT-a, EKOLOGIJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.07.2024.  |  Finansije

Kako da onlajn proverite radni staž i visinu buduće penzije?

Građani Srbije koji žele da dobiju informacije o stažu osiguranja ili da dobiju okvirnu projekciju visine buduće penzije, moći će to da učine preko elektronskog servisa PIO fonda. Međutim, za korišćenje elektronskih servisa "Moj staž i moja penzija" i "e-Kalkulator" neophodno je imati eID broj građana. Za osiguranike koji nemaju eID građana, na sajtu Fonda PIO dostupan je elektronski servis "Uvid u podatke matične evidencije", za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.