NavMenu

Potpisan ugovor sa kompanijom RATP Dev o uslugama rane operatorske pomoći na projektu beogradskog metroa - Šapić optimista da ćemo imati dve linije do 2030.

Izvor: eKapija Petak, 13.01.2023. 13:34
Komentari
Podeli
Kompanija RATP upravlja pariskim metroom - na slici (Foto: Milica Stevuljević)Kompanija RATP upravlja pariskim metroom - na slici
U Starom dvoru danas su potpisali ugovor o uslugama operatorske pomoći na projektu "Beogradski metro" gradski sekretar za javni prevoz Predrag Lukić, v. d. direktora Javnog komunalnog preduzeća Beogradski metro i voz Andreja Mladenović i izvršna direktorka francuske kompanije RATP Developpement S.A. Iba Fares iz Francuske.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar prisustvovali su potpisivanju ugovora. Šapić je kazao da je "izgradnja metroa nacionalni projekat koji ne može da bude realizovan bez podrške predsednika države, Vlade, svih ministarstava, a onda naravno i Grada Beograda".

– Danas potpisani ugovor i ono što će se dešavati u narednom periodu daje nam za pravo da konačno imamo nešto opipljivo na temu broj jedan u poslednjih nekoliko decenija u Beogradu. Ova godina biće izuzetno važna, jer će već biti vidljiv i depo na Makišu, kao i saobraćajnica koja će početi da se gradi ka Železniku i Belim vodama, a konačno bi trebalo da se definišu dimenzije krtice, jer se pravi namenski. Za sada ne kasnimo ni u jednom segmentu ovog projekta i zaista imamo osnovanu nadu da će rokovi koji su postavljeni, a to je da će od 2028. do 2030. godine obe linije beogradskog metroa da zažive, biti ispunjeni – rekao je gradonačelnik, dodavši da "metro mora da postane kičma javnog prevoza, jer Beograd ne može da izdrži povećanje saobraćaja i broja automobila".

Šapić je rekao da ga posebno raduje što poslednje dve godine konačno projekat "Beogradski metro" ide svojom dinamikom.

Ambasador Francuske Pjer Košar izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora o uslugama rane operatorske pomoći na projektu "Beogradski metro".

– Vidim da ovaj projekat napreduje i da će 2023. godina biti značajna u tom pogledu. Francuska vlada će nastaviti da daje svoju odlučnu podršku ovom i sličnim projektima – istakao je Košar.


Andreja Mladenović je zahvalio gradonačelniku Aleksandru Šapiću i Gradu Beogradu na, kako je rekao, velikoj podršci u realizaciji jednog od najvećih infrastrukturnih projekata.

– Kompanija sa kojom smo potpisali ugovor ima veliko iskustvo i saradnja sa njom je za nas prava privilegija. Ugovor o konsultantskim uslugama je veoma važan, jer kako danas postavimo stvari, tako će nam metro izgledati i funkcionisati – rekao je Mladenović.

Izvršna direktorka kompanije RATP Dev Iba Fares je navela da Francuska i Srbija gaje veoma bliske odnose, o čemu svedoči i međudržavni sporazum u vezi sa izgradnjom metroa.

– Želimo da doprinesemo razvoju Beograda, a ugovor koji potpisujemo predstavlja ekspertizu kompanije "RATP Dev" u eksploataciji i održavanju multimodalnih i integrisanih mreža javnog prevoza – rekla je Iba Fares.

Događaju su prisustvovali i gradski menadžer Miroslav Čučković, predstavnici Ekonomskog odeljenja Ambasade Francuske i kompanije RATP Developpement S.A.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.