NavMenu

Bajatović: Gasovod do Bugarske i pre početka sledeće grejne sezone, nastavlja se akcija gasifikacije domaćinstava

Izvor: Beta Četvrtak, 12.01.2023. 10:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Generalnin direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović rekao je danas da je Vlada Srbije dala prioritet izgradnji gasne interkonekcije do Bugarske, Niš-Dimitrovgrad, tako što je tom gasovodu dodelila status projekta od posebnog značaja.

On je za RTS rekao da je u planu gradnja trase Niš-Batajnica i gasno povezivanje sa Severnom Makedonijom.

- Srbijagas ima zadatak da ubrza gasifikaciju zemlje kako bi se što više građana i privrede priključilo na gas. Do sada je gasifikovano oko 40% Srbije, a po broju stanovnika 55% - rekao je Bajatović. Dodao je da će radovi na deonici gasovoda do Bugarske kroz Srbiju biti završeni pre početka sledeće grejne sezone.

- Trenutno je nabavljeno oko 50% cevi, očišćeno oko 80% humusa i oko 90% trase je rašćišćeno. Zavareno je oko 25% cevi i trebalo bi da počne polaganje. Eksproprijacija je uspešno završena. Mislim da će bugarska strana do 1. februara uraditi prvi zavar i očekujem da ćemo taj interkonektor koji će povezivati srpski i bugarski gasni sistem mimo Turskog toka omogućiti i diversifikaciju - kazao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija će imati interkonektor od Baumgardena u Austriji, preko mađarskog transportnog sistema do terminala Revitouzo do Aleksandropolisa u Bugarskoj, pristup Tapu i Tanapu, koristeći transbalkanski gasovod koji je nekad povezivao Ukrajinu, Bugarsku i Grčku.

To, kako je rekao, omogućuje da se nabavi LNG i da se "diversifikuju i izvori i snabdevači".

Na pitanje dokle se stiglo sa gasifikacijom Srbije, Bajatović je rekao da bi trebalo da se uradi još nešto u Mirijevu i Malom Mokrom Lugu i da je Beograd praktično 100% gasifikovan, kao i Požarevački okrug.

Bajatović je rekao da se radi gasovod visokog pritiska Beograd-Valjevo-Loznica.

- Imperativ je da završimo industrijsku zonu u Valjevu, da gasifikujemo Valjevo zbog zagađenosti, verovatno ćemo zahvatiti i Ub iz istih razloga. Moramo i interkonektor do Severne Makedonije da uradimo, to je evropski zahtev. Ideja nam je da gasifikujemo i Leskovac. Dve ogromne fabrike treba da se grade u Vranju - rekao je Bajatović.

Dodao je da će gasifikacija Pirota verovatno početi krajem ove godine, a da se radi gasovod za Kraljevo i Trstenik i da će njegovim završetkom ove godine biti završen gasovod visokog pritiska od Aleksandrovca do Tutina.


Gradiće se, kako je naveo i gasovod od Paraćina do Zaječara i luke Prahovo, što će omogućiti potpunu gasifikaciju na istoku Srbije, a da je plan da se uvedu pametni brojači, pa će akcija 780 EUR na tri godine u dinarima bez kamate, uz plaćanje uz račun, početi u februaru.

Bajatović je rekao da Srbija nije ničim ugrožena u snabdevanju.

- Imamo oko 15% niže cene od cena koje bi plaćali na referentnoj holandskj berzi. Imamo dovoljne transportne kapacitete. Sve kompresorske stanice Srbijagasa su u besprekornom stanju. Banatski dvor je pun, u Mađarskoj ima 280 miliona kubnih metara gasa. Energetski smo bezbedni, to je najvažnije - rekao je Bajatović.

Dodao je da je naplata gasa veoma dobra, 98%, a da je, što se tiče reformi završeno razdvajanje Srbijagasa i transport gasa.

- Kada je reč o najavljenim reformama u energetskom sektoru, osnivač Srbijagasa Vlada Srbije, nema detaljna uputstva, razrađuju se planovi, uključujući i konsultante iz Norveške. Uskoro ćemo znati u kom smeru treba da se reforme tačno kreću - rekao je Bajtović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.