NavMenu

U planu oko milijardu dinara ulaganja u Ovčarsko-kablarsku klisuru - U 2023. kreće dugoočekivano izmuljavanje jezera Međuvršje

Izvor: eKapija Sreda, 11.01.2023. 13:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Ilustracija
U prostorijama Prirodnjačkog centra u Ovčar Banji održan je još jedan u nizu sastanaka Radnog tima za revitalizaciju Ovčarsko – kablarske klisure, kome su prisustvovali predstavnici domaćina, grada Čačka i opštine Lučani ali i predstavnici nadležnih ministarstava i javnih preduzeća.

Na sastanku je bilo reči o projektima koji će se realizovati na datom području u tekućoj godini.

- Planiran je niz projekata. Preko 235 miliona u prvom krugu koje ćemo potrošiti već u januaru mesecu za neke ključne projekte koji nam fale u Banji. Između ostalog, u ovoj godini je planirano da se završi projekat vode i kanalizacije, RH centra, kliničkog centra i dalji nastavak uređenja same banje i prostora na jezeru Međuvršje. U planu je realizacija 15 projekata. To podrazumeva nastavak izgradnje staza uz jezero Međuvršje, u samoj banji, puta ka vrhu Kablara, koji će skratiti put turistima na samo desetak minuta kao i izgradnja samog vidikovca na Kablaru. To su sve projekti koji bi trebalo da zainteresuju sve one koji žele da posete Ovčarsko – kablarsku klisuru - kaže direktor Turističke organizacije Čačka, Vojin Jakovljević.

Najveći projekat u ovkiru revitalizacije Ovčarsko – kablarske klisure svakako je dugo najavljivano izmuljavanje jezera Međuvršje. Prema rečima prvog čoveka Čačka, ove godine se može očekivati i konačna realizacija tog posla.

- Očekujem oko milijardu dinara investicija ove godine u Ovčar Banju odnosno Ovčarsko – kablarsku klisuru. Od uređenja same banje, saobraćajnica u njoj, projekat za most kao i projekat obaloutvrda sa obe strane Zapadne Morave, dakle i čačanske i lučanske, početak izgradnje RH centra i Prirodnjačkog centra kao i izgradnja vidikovca na samom vrhu Kablara.

Planovi su optimistični. Završetak staze za pešake kao i nastavak izgradnje staze za ribolovce u dužini od 900 metara. Dosta sredstava ove godine očekuje se i iz međunarodnih, pre svega pristupnih fondova EU.


Ono što nas očekuje jeste nastavak elaborata i priprema za izmuljavanje jezera Međuvršje. To je i najveći projekat, a vredan je oko 4 milijarde dinara i mislim da ćemo ove godine uspeti zajedno sa vladom Mađarske da uđemo u taj ugovorni odnos i da krenemo sa čišćenjem jezera Međuvršje.

Pre dve godine počeli smo zajedno da radimo na ovom projektu koji je u planu "Srbija 2025" i ostajem pri tome da će Ovčar Banja i Ovčarsko – kablarska klisura sa svim znamenitostima, pre svega srednjovekovnim manastirima nastaviti dalje i da će ovaj predeo od posebnih odlika biti jedan od lepših u regionu - rekao je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Uređenjem same banje i izgradnjom Prirodnjačkog centra, Ovčar banja počela je da vraća stari sjaj i od zaboravljenog lečilišta zapadne Srbije postaje značajno mesto na turističkoj mapi ne samo ovog dela Srbije već čitave zemlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.