NavMenu

Najavljena kompletna rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Vrbas-Sombor

Izvor: eKapija Sreda, 11.01.2023. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lukasz Szwaj/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je nakon razgovora sa rukovodstvom opštine Vrbas da će se raditi kompletna rekonstrukcija pruge Vrbas-Sombor, kojom će vozovi ubuduće saobraćati 120 kilometara na sat. Ministar je naveo je da će vrednost projekta biti oko 80 mil EUR.

Kako je naglasio pruga Vrbas-Sombor je u veoma lošem stanju i na njoj trenutno nema putničkog saobraćaja, a doneta je i odluka da se vrlo brzo raspiše tender za projektovanje, a plan je da bude urađena potpuno nova pruga, gornji i donji stroj, kao i elektrifikacija.

Prema njegovim rečima, do sredine godine trebalo bi da bude potpisan ugovor o izgradnji brze saobraćajnice Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Novi Bečej-Kikinda, u dužini od 185 kilometara.

Vesić je rekao da će ova brza saobraćajnica biti građena u četiri etape, odnosno istovremeno će radovi krenuti sa Bačkog brega, sa Nakova i od autoputa prema Srbobranu i Vrbasu, odnosno Kuli.

On je napomenuo da je predviđena izgradnja dve petlje, što suštinski znači obilaznicu oko Vrbasa, gde je opština predvidela industrijsku zonu.

- To će mnogo značiti za dovođenje investitora, ali i po pitanju rasterećenja saobraćaja u opštini, jer tada teretni tranzitni saobraćaj neće ići kroz centar opštine - dodao je on.

Vesić je podsetio i da nekoliko važnih infrastrukturnih projekata obuhvataju i Vrbas, poput projekta izgradnje brze pruge Novi Sad - Subotica, koja će biti završena do 2025. godine.

On je dodao i da će Ministarstvo pomoći u izgradnji kanalizacije u nekoliko mesta u Vrbasu kroz projekat "Čista Srbija".

On je dodao i da je Ministarstvo preuzelo obavezu da preko Puteva Srbije uradi tranzitni put u ulici Danila Bojovića u Vrbasu, u dužini od pet kilometara.

- Putevi Vrbas-Bačko dobro polje i Vrbas-Zmajevo biće uneti u planove za rad, i shodno mogućnostima biće planirani za ovu ili narednu godinu - rekao je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.