NavMenu

Najavljena gradnja austrijske fabrike Palfinger u Nišu - Pri kraju prva faza pogona novog kineskog investitora

Izvor: Južne vesti Ponedeljak, 09.01.2023. 16:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
Za 2023. godinu planirana je i "veoma izvesna" izgradnja austrijske fabrike Palfinger u Nišu, najavio je gradski većnik Nenad Stanković.

Palfinger je austrijska kompanija koja je nakon pregovora sa Vladom, Razvojnom agencijom Srbije i Gradom Nišom pribavila u svojinu republičko zemljište površine oko 7ha koje se nalazi u neposredoj blizini fabrike Zumtobel.

- Kompanija želi da izgradi fabriku za proizvodnju mašinskih delova i uposli 375 radnika. Vrednost investicije je 35 mil EUR. U četvrtom kvartalu 2022. godine potpisan je ugovor sa Vladom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije u vezi dodele subvenicija državne pomoći, a nakon toga početak realizacije investicije u Nišu. Projekat kompanije Palfinger je Zaključkom Vlade RS proglašen projektom od značaja za Republiku Srbiju - navodi Stanković, prenose Južne vesti.

Osim ove austrijske kompanije, prema rečima Stankovića, u toku je izgradnja fabrike Jusei mašineri (Yusei Machinery), kineske kompanije koja je dobavljač komponenti za Šinju (Xingyu Automotive Lighting Systems) koja već posluje u Nišu.

- Ukupna vrednost investicije je 20 mil EUR. Pripremne radnje za početak realizacije greenfield investicije, koja podrazumeva izgradnju prve faze, proizvodnog objekta površine 15 000m² u neposrednom okruženju kompanije Xingyu su završene i investitor je krajem juna 2022. godine otpočeo izgradnju objekta. Na objektu se odvijaju trenutno unutrašnji završni radovi. Druga faza projekta je izgradnja proizvodnog objekta od 10 000m². Planirani broj radnika je 150 u prvoj fazi i 150 radnika u drugoj fazi - pojasnio je Stanković.

Pomenuta fabrika led rasvete za automoblisku indistriju, Xingyu, kako pišu Južne vesti, 2021. je trebalo da počne sa radom, ali još uvek nije zvanično otvorena, u njoj još traje probna proizvodnja i radi svega 150 radnika, iako je najavljeno da će ih biti 1.000.

I Stanković potvrđuje da još nisu zvanično počeli sa radom.

- Probna proizvodnja u fabrici je počela, jedan pogon je napunjen, trenutno radi oko 150 radnika... Svakako moraju da poštuju obaveze u rokovima koje su preuzeli prema Republici, ali u skladu sa dinamikom koju sami kreiraju. Već su započeti koraci na realizaciji i druge faze - rekao je Stanković.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.