NavMenu

Posle hrvatskog, Fortenova preuzima i druge regionalne Mercatore?

Izvor: B92 Ponedeljak, 09.01.2023. 14:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)Ilustracija
Pošto je Mercator u decembru svojoj firmi-vlasnici, kompaniji Fortenova prodao Mercator H, koji je pripojen Konzumu, istim putem bi mogle krenuti i druge Mercatorove kompanije u regionu, piše slovenački list Delo, navodeći da Mercatoru zbog povećanja troškova za energente i plate prete i poteškoće s likvidnošću.

- Prema neslužbenim informacijama, Fortenova bi u svoje direktno vlasništvo mogla da konsoliduje i Mercatorove kompanije u Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Srpski Mercator S na primer dokapitalizacijom - piše Delo navodeći da iz Mercatora nisu odgovorili na pitanje hoće li i ostala svoja društva prodati Fortenovi, prenosi Poslovni dnevnik.

- Kao deo Fortenova Grupe, Mercator će ostati jak brend na inostranim tržištima i biće uključen u sve ključne procese za postizanje još većih poslovnih i kapitalnih rezultata. Kompanija ostaje vodeća maloprodajna mreža u Sloveniji i najvažniji partner slovenačkim dobavljačima - poručili su iz Mercatora koji od slovenačkih dobavljača godišnje kupi više od pola milijarde evra proizvoda.

Delo navodi da je Mercator finansijski zavistan od Fortenove s kojom je 2021. potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 385 mil EUR za refinansiranje duga kod ukupno 55 banaka.

Procenjuje se da je neto finansijski dug od 835 mil EUR sad već smanjen na između 600 i 700 miliona, ali novi problem su rastući troškovi energenata, troškovi rada, nabavne cene…

Iako je slovenački ministar privrede Matjaž Han u svetlu dešavanja oko kupovine Fortenove najavio mogućnost otkupa Mercatora, Delo ocenjuje kako je ta ideja prilično nerealna s obzirom na sve čvršće povezivanje s vlasnikom kojeg će ministarstvo pozdraviti "dok je na policama što više slovenačkih proizvoda, i dok se čuvaju radnje na selu i radna mesta".

Sa gotovo 9.000 zaposlenih Mercator je najveći slovenački poslodavac i važan kupac slovenačkih dobavljača koji bi, kako navodi Delo u naslovu teksta, iz regionalnog mogao opet postati lokalni trgovac, prenosi sajt B92.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.