NavMenu

Kriptomenjačnica ECD dobila licencu za bavljenje trgovinom digitalnom imovinom - "Kritpovalute zaslužuju da budu dostupne svima"

Izvor: eKapija Utorak, 10.01.2023. 13:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Traxer)Ilustracija
Kriptomenjačnica ECD, čije je poslovno ime MCM 965 d.o.o. iz Beograda, jedna je od dve firme koje su dobile licencu za bavljenje trgovinom kriptovalutama. Kako za eKapiju kaže Marko Matanović, COO ECD, bilo je potrebno zadovoljiti uslove, koji su definisani najviše Zakonom o digitalnoj imovini i koji "stavljaju kompaniju na test zrelosti".

- Ispunjenje postavljenih uslova dokazuje kredibilitet i ozbiljnost pravnog lica. Potrebno je kreirati i dostaviti niz procedura, postaviti predlog odgovarajuće organizacione šeme, definisati odgovarajuće uloge u timu i zaposliti osobe sa relevatnim znanjima iz različitih oblasti (npr Compliance, Risk, Revizija, I&T). Bitni su protokoli upravljanja rizicima i kontrole svih internih procesa. Možemo nabrajati dosta dugo. Izuzetno kompleksan posao. Trajanje analize predmeta od preko godinu dana ukazuje na složenost. Rezultat je da sada pouzdano znamo u praksi šta je sve potrebno uraditi da bi se dobila dozvola – navodi sagovornik.

ECD menjačnica postoji od 2012. godine i omogućuje kupovinu i prodaju digitalne imovine (kriptovaluta), njihovu razmenu, konsultacije, edukaciju. Sve usluge koje su im novom dozvolom omogućene da pružaju, pružali su i ranije.

- Zakon o digitalnoj imovini je donet decembra 2020. godine, a stupio je na snagu u junu 2021. Svi pravni subjekti koji su pružali usluge u vezi sa digitalnom imovinom pre juna 2021. ukoliko su do tog datuma predali zahtev za apliciranje za dozvolu, mogli su nastaviti sa radom i tokom procesa obrade zahteva. S obzirom na to da je dozvola izdata, nastavljamo samo sa onim što smo radili i ranije. Kupovina i prodaja kriptovaluta za dinare nastavlja da bude dostupna i za fizička i za pravna lica. Tu je i mogućnost čuvanja kriptovaluta na ECD Wallet-u – pojašnjava Matanović.

Dodaje da se čeka još uvek dozvola Komisije za hartije od vrednosti, kao drugog državnog subjekta koji reguliše ovu oblast:

- Optimistični smo da će se i taj proces uspešno realizovati.

________________________________________________________________________________________________________________

U Beogradu i Novom Sadu postavljeni su i kriptomati. Kako funkcionišu i ko može da ih koristi? Da li su u planu i druge lokacije?

- Potrebno je da imate registrovan i verifikovan nalog na ECD.rs. Nakon toga možete fizički otići do jednog od kriptomata sa dve opcije ka transakcijama. Opcija kupovine podrazumeva ubacivanje dinara u kriptomat. I najčešće korisnici imaju neku od aplikacija na telefonu koja omogućava čuvanje ili prijem kriptovaluta. Skeniranjem QR koda sa telefona preko kriptomata, kriptomat dobija informaciju o adresi na koju će poslati kriptovalute. Ceo proces je gotov za dva minuta. Prodaja podrazumeva da se opet, najčešće putem telefona, pošalju kriptovalute na kriptomat. Skenira se destinaciona adresa koja se pojavljuje kao QR kod na ekranu kriptomata. Desetak minuta nakon toga stiže potvrda korisniku na telefon u vidu SMS-a da može podići dinare. Razmatramo konstantno opcije širenja mreže kriptomata - kaže Matanović.
________________________________________________________________________________________________________________

Na pitanje u čemu je važnost ove vesti za naše tržište, kaže da su prepoznate industrija i oblast.

- Ove dve dozvole su pokazatelj da su NBS i država procenile da su dva subjekta usklađena sa zakonskim kriterijumima. Nakon 10 godina poslovanja, svakako da smo izgradili kredibilitet i poverenje kod naših korisnika. Ovo je dodatna potvrda i postojećim korisnicima i onima koji su prosto bili konzervativniji – smatra Matanović.

MCM 965 posluje već 10 godina i kako naš sagovornik ističe, jedan od najvećih uspeha je to što su izdržali čitavu deceniju. Navodi da se kripto scena izuzetno menjala i da se i dalje menja - lokalno i globalno.

- Uspeti u različitim fazama, dobrim i lošim, drugačijim periodima, prilagođavati se, nas čini prilično retkim i ponosnim. Druga stvar, ostali smo dosledni viziji i misiji da kritpovalute zaslužuju da budu dostupne svima. Nastavljamo dalje. I treća stvar je da smo pomogli kreiranje dovoljnog interesovanja na lokalnom tržištu. Time privukli i interesovanje regulatora da možda ceo proces počnu ranije u odnosu na opciju nepostojanja ECD-a sve ove godine. Ponosni smo što smatramo da smo inspirisali još jedno pravno lice u tome da vidi šansu u ovoj oblasti. Verujemo da će to dodatno pomoći još bržem razvoju ove oblasti - smatra Matanović.

Sagovornik eKapije razvoj tržišta kriptovaluta u Srbiji, posmatrajući dešavanja na dnevnom nivou, ocenjuje kao naporno, sporo i izazovno.

- Kada se osvrnemo u prošlost, proletelo je i dešavale su se izuzetne i pozitivne i negativne promene. Apsolutno je prisutan razvojni trend. Tako nekako vidimo i budućnost. Puno izazova, zanimljivih situacija. I više nego ranije verujemo u pozitivan trend. Očekujemo i dalje u izuzetno brzi rast industrije i dalje napredovanje tehnologije i mogućih primena. Broj ljudi, kompanija, država koje stavljaju kritpovalute i blockchain i sferu svog interesovanja se povećava. Jednom rečju: optimistično - kaže Marko Matanović uz poruku "uvek je dobro vreme za Bitcoin".

Aleksandra Kekić

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Kriptovalute

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

16.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Popunjenost hotela u Beogradu 100% zahvaljujući koncertima grupe Rammstein

Zahvaljujući koncertima grupe Rammstein, koji će biti održani 24. i 25. maja, popunjeni su svi hotelski kapaciteti u Beogradu. Zbog nezapamćenog interesovanja publike i rekordne rasprodaje ulaznica odmah po puštanju u prodaju, zakazan je i drugi koncert, koji će biti održan dan kasnije. Jedino Beograd, od svih gradova regiona, našao se na spisku za evropsku Stadion turneju 2024, u godini kada grupa obeležava 30 godina postojanja. Iz tog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.