NavMenu

Konobari i kuvari među najtraženijima poslovima

Izvor: Politika Nedelja, 08.01.2023. 10:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)Ilustracija


Trgovina i prodaja, administracija i srednje menadžerske pozicije, četiri su najtraženije pozicije prisutne u oglasima Infostuda koji se odnose na tržište rada u Srbiji.

Prve dve oblasti su gotovo uvek brojale više od 5.000 oglasa godišnje, ali je prošle godine primećen nagli porast oglasa za takve pozicije, na čak oko 9.000. Pored navedenih, popularne su i ekonomija i računovodstvo, a poslednjih godina i ugostiteljstvo, koji broji više od 3.000 oglasa i zauzima visoku petu poziciju traženosti u 2022. godini, potvrđuju u Infostudu.

Procenjuje se da u ugostiteljstvu u Srbiji trenutno nedostaje 20.000 do 25.000 radnika. Od onih koji su napuštali hotele, a takvih je godinama unazad detektovano više od 6.000 radnika, oko polovina je odlazila da radi u kompanije u drugim delatnostima. Georgi Genov, direktor Udruženja Hores, napominje da oni radnici koji imaju diplomu i završenu školu za konobare i kuvare ipak veoma brzo dobijaju radnu dozvolu za odlazak u inostranstvo.

- Ni sada to nije nikakav problem, ni u Austriji ni u Hrvatskoj niti bilo gde. To je zbog toga što radna snaga nedostaje svima, posebno u hotelskoj inudustriji. Ipak, u restoranima i kafićima mogu da rade i priučeni radnici, ali u hotelima ipak mora da se odgovori nivou usluge - dodaje Geonov.

Kako se onda kod nas nadoknađuju radnici u hotelijerstvu? Potvrđuje da u sektoru hotelijerstva u Srbiji sve više ima pridošlica, a to su radnici iz Indije i Pakistana. Poslodavci inače najviše traže glavne i pomoćne kuvare, konobare, barmene...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.