Izvor: eKapija | Petak, 11.02.2011.| 12:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Alltech Serbia a.d." iz Sente u 2011. godini povećava izvoz 70%

(Tibor Ujvari)

Portal "eKapija" i ove godine, krajem marta tradicionalno će dodeliti "Aurea" nagrade najboljim investitorima u 2010. godini. Kako se približava novi ciklus izbora, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Kompanija "Alltech Serbia a.d." iz Sente planira da u ovoj godini poveća izvoz za 70%, dovrši značajne investicije iz protekle godine kao i da zvanično krene sa proizvodnjom "zelene" električne energije u novom postrojenju, kaže za "eKapiju" direktor kompanije Tibor Ujvari.

Kako su u prethodne dve godine investirali 23 mil EUR, u ovoj godini ne planiraju nova ulaganja.

Zbog značajnog investicionog ciklusa, kompanija "Alltech Serbia a.d." je prošlu godinu završila sa negativnim poslovnim prihodima, međutim, kako ističe Ujvari, gubitak je bio manji od očekivanog. U ovoj godini se planiraju samo manje investicije, u rashladne i skladišne kapacitete.

- Planirana proizvodnja kvasca od 18.700 tona je značajno prebačena - ističe Ujvari, i dodaje da "se planira da prošlogodišnja proizvodnja od skoro 20.000 tona poraste za dodatnih 10% u ovoj godini".

(Foto: alltech fermin)

- "Alltech Serbia a.d." je prošle godine insistirao na povećanju kvaliteta svojih proizvoda. Kao rezultat, naš kvasac odgovara i najstrožim standardima, zbog čega imamo velike izvozne ambicije. Samo u prošloj godini, izvoz je porastao za 38% – kaže Ujvari.

Najznačajnija izvozna tržišta ove senćanske kompanije su SAD i Irska, gde se izvozi 30-35% proizvodnje, kao i Japan, zahvaljujući izvozu ekstrakta kvasca. "Alltech Serbia a.d." je 2009. godine potpisao sa japanskim "Yeastock ltd." desetogodišnji ugovor o izvozu. U Francusku je izvezeno 650 tona kvasca, dok je izvoz u Nemačku i Belorusiju trenutno u eksperimentalnoj fazi. Ostala značajna tržišta su Mađarska, Rumunija i Poljska.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.