NavMenu

Koliko navike potrošača mogu pomoći proizvođačima vina?

Izvor: Agroklub Četvrtak, 05.01.2023. 15:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay /SleepyCats)Ilustracija
Potrošnja vina u Srbiji je relativno niska i iznosi 14 litara po stanovniku, što je manje od evropskog proseka za 11 litara. Ovako niska potrošnja vina pre svega, treba da zabrine proizvođače, jer oni svoj prihod upravo ostvaruju od prodaje ovog pića.

Da bi zadovoljili potrebe i zahteve potrošača proizvođači moraju konstantno da sprovode istraživanje navika, potreba i preferencija potrošača prilikom kupovine i konzumiranja vina, navodi stručnjak za agroekonomiju Poljoprivredno stručne službe Beograd Mladen Pavlović.

Ono što obuhvata ponašanje potrošača jeste proces prikupljanja informacija usmerenih ka odluci o kupovini, kao i proces korišćenja i ocenjivanja. Marketinško istraživanje fokusira se na ponašanje potrošača. Preferencije potrošača i njihove potrošačke navike glavna su pitanja koja treba proizvođači vina da uzimaju u obzir prilikom koncipiranja proizvodne politike.

Interes za istraživanjem mlađe populacije proizilazi iz potrebe za upoznavanjem potrošača sa vinom do kraja njegove adolescencije zato što se u tim godinama života stvaraju krajnje potrošačke navike te se oblikuje kupovni stil. Vinske preferencije, percepcija vina, potrošnja i očekivanja od vina značajno se razlikuju kod mlađih potrošača u odnosu na starije.


Više se kupuje vino u prodavnicama, nego direktno od proizvođača

- Kompanije su zainteresovane za mlade zbog njihove potrošačke moći i uticaja na kupovinu, te kao budućih kupca i potrošača. Otkrivanje potrošačkih preferencija prema vinu, njihovih stavova i kupovnog ponašanja omogućuje proizvođačima definisanje odgovarajućeg marketing programa i strategije koje bi zadovoljile njihove potrebe i poboljšale prodaju i potrošnju vina. Pregled naučne i stručne literature ukazuje da još uvek ne postoje dovoljno istražena naučna saznanja o motivima za kupovinu i konzumiranje vina - ističe Pavlović.

Istraživanja pokazuju da postoji slab intenzitet (učestalost) kupovine i konzumiranja vina mlađih ispitanika. Najveći broj potrošača vino konzumira manje od jednog puta mesečno. Sledi intenzitet nekoliko puta mesečno. Potrošači najčešće kupuju vino u supermarketima i u megamarketima, a retko direktno od proizvođača. Jedan od razloga jeste veliki asortiman ponuđenih vina u maloprodajnim objektima.

Visina prihoda potršača značajno utiče na izdvajanje sredstava za kupovinu vina. Najveći broj potršača (79%) kupuje vino čija cena je niža od 500 dinara po boci.

Brend vina predstavlja bitan elemenat prilikom odluke o kupovini vina. To znači da pred proizvođačima stoji važan zadatak kako i kojim aktivnostima izgraditi sopstveni brend. Najveći deo potrošača izražava spremnost da plati veću cenu za brendirano vino.

Najvažnije eksterno obeležje jeste vrsta vina, potrošačima su važni cena i proizvođač vina. Najvažnije interno obeležje vina predstavlja ukus, sledi miris (buke) vina, objašnjava beogradski stručnjak.


Više bela, a najmanje roze

Potrošači najviše preferiraju bela vina, neznatno zaostaju crvena, a najmanje roze (ružičasta) vina. Potrošači muškog pola više preferiraju bela, a ženskog pola crvena i roze vina. Mlađi potrošači češće kupuju domaća vina. Najvažniji faktori prilikom odluke o kupovini domaćih vina jesu dobar (lep, prijatan) ukus i prihvatljiva cena.

Najveći deo potrošača preferira vina iz Crne Gore i Francuske. Najmanje preferiraju vina iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.