NavMenu

Minimalna cena rada u Srbiji od 1. januara veća za 14,3% - Povećanje i penzija i plata u javnom sektoru

Izvor: Beta Subota, 31.12.2022. 12:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lavazzamoon/shutterstock.com,)Ilustracija
Minimalna zarada u Srbiji od 1. januara 2023. godine iznosiće 40.020 dinara, što je povećanje od 14,3% u odnosu na ovu godinu.

Minimalac će od početka 2023. biti obračunavan sa 230 dinara po satu, odnosno mesečno ukupno 40.020 dinara, što je više u odnosu na postojeću minimalnu zaradu od 35.000 dinara.

Povećanje od 14,3% je, kako su istakli iz Ministarstva finanasija, najveće procentualno povećanje minimalne zarade ikada.

Država je nastavila i sa smanjenjenjem opterećenja na zarade koje je počelo 2017. godine.

Neoporezivi deo zarade od 1. januara biće uvećan sa 19.300 dinara na 21.712.

Ukupno rasterećenje zarada u poslednjih pet godina sa 64%, sa novim rasterećenjem, smanjeno je na 60%.

Takođe, od 1. januara, plate u javnom sektoru u Srbiji biće uvećane za 12,5%, a penzije za 12%. Vojna lica će imati povećanje plata od 25%.

Od 2023. godine usklađivanje penzija obračunavaće se na osnovu tri formule: po zaradama, po cenama i kombinacijom usklađivanja i po cenama i po zaradama.

To znači da ukoliko je učešće penzija u bruto domaćem proizvodu manje od 10%, penzije će se usklađivati s promenama prosečnih zarada - u procentu promene prosečnih zarada, što će se desiti ovog puta, u januaru 2023. godine.

Ukoliko je to učešće u razmaku od 10 do 10,5%, usklađivanje će biti u kombinaciji procenata zarada i inflacije, odnosno po sadašnjoj "švajcarskoj formuli", a ukoliko bude 10,5% ili veće, onda će rast penzija pratiti samo rast inflacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.09.2023.  |  Finansije

Banke i brokeri iz Srbije mogu da trguju na ruskom deviznom tržištu

Ruska vlada odobrila je listu zemalja čijim bankama je dozvoljeno da trguju na ruskom deviznom tržištu, prema naredbi koju je potpisao premijer Mihail Mišustin. Sada je bankama i brokerima iz prijateljskih i neutralnih zemalja dozvoljeno da trguju na ruskom deviznom tržištu, kao i na tržištu derivata. Pravo da trguju dato je 31 zemlji, uključujući Srbiju. To su još Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Kirgistan, Tadžikistan,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.