NavMenu

Uspešna godina za Black Horse - Jedinog domaćeg proizvođača akumulatora

Izvor: eKapija+ Petak, 30.12.2022. 10:50
Komentari
Podeli
Petar Miljković (Foto: Aleksandar Jovanović)Petar Miljković
Posle višegodišnjeg turobolentnog iskustva sa različitim investitorima, Black Horse iz Sombora, jedini domaći proizvođač akumulatora, je konačno u 2022. godini stao na noge sa novim vlasnikom CEI Industries iz Češke. Godina na izmaku ostaće lepo iskustvo za Black Horse pošto su se akumulatori ove kompanije vratili na tržište. To potvrđuju i reči Petra Miljkovića, direktora kompanije.

- Ovo je početak povratka na tržište, a očekujemo da sledeće godine taj povratak dobije pun zamah. Ono što je do sada urađeno jeste da je napravljena servisna mreža koja će nam, pre svega, omogućiti da ostvarimo zacrtanu dinamiku rada i da pokušamo sledeće godine da vratimo deo tržišta koji je pripadao Black Horse-u. Kada govorimo o našem tržištu mi uvek mislimo na Adriatic regiju. Osim servisne mreže koju smo uspostavili, potpisali smo i više od 40 ugovora sa lokalnim predstavnicima prodaje – naglašava Miljković.


Unapređenja tehnologije i otvaranje novih radnih mesta

Kako kaže, svi u Black Horse-u su tokom 2022. godine ostvarili velika tehnološka unapređenja i stekli značajna tržišna iskustva.

- Protekla godina biće posebna po tome što će posle dugog niza godina biti finansijski pozitivna što znači da je put oporavka dao rezultate, da je kompanija stabilizovana i da postoje finansijski elementi koji omogućavaju da firma krene novim investicionim ciklusima ka budućnosti. Pored toga ovu godinu je obeležio i porast broja zaposlenih i uvođenje druge smene rada. Drugi deo ove godine se u radu kompanije Black Horse drastično razlikuje u odnosu na prvu polovinu. Naime, mi smo sredinom godine, u maju i junu radili velike remonte zbog čega smo i zaustavili proizvodnju. Nakon remonta pokrenuli smo ponovo proizvodnju koja je sada dva ili tri puta produktivnija nego ranije – otkriva Miljković.

__________________________________________________

Do kraja 2024. godine rad na ekološkoj dozvoli

Jedan od izazova pred kompanijom Black Horse u narednom periodu biće usklađivanje proizvodnje sa ekološkim standardima.

- Očekuje nas intezivan rad na dobijanju integrisane dozvole koja je zakonski obavezna do kraja 2024. godine. Tako da nas u naredne dve godine očekuje intenzivan rad na svim projektima zaštite životne sredine i to one koje se tiče emisije zagađenja u vazduh i u tlo i otpadnih voda. Ta tri pravca su nam najbitnija i radićemo na svim projektima zaštite čovekove okoline kako bi do kraja 2024. godine dobili integrisanu dozvolu koja garantuje da Black Horse radi po svim standardima važećim u Srbiji – zaključuje Miljković.

__________________________________________________


(Foto: Aleksandar Jovanović)
Mladi stručnjaci imaju svoje važno mestu u kompaniji Black Horse

Od posebne važnosti je i ugovor o saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada koji će omogućiti studentima završnih godina ovog fakulteta da stiču znanje i iskustvo i razvijaju se kao inženjeri u ovoj firmi.

- Potpisali smo ugovor o saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka i to je dugoročan projekat koji se odnosi na studente završnih godina koji rade svoje master radove iz oblasti robotike i automatizacije. Taj projekat će tek u narednim godinama davati svoje pune efekte. Mi jesmo već zaposlili određene kadrove, a nadam se da će toga biti još više u narednom periodu – ističe Miljković.


U planu dalji rast i proboj na evropskom tržištu

Cilj kompanije u 2023. godini je dalji rast prodaje u Adriatic regiji.

- Sledeći bitan zadatak je da u drugoj polovini sledeće godine završimo investicije koje su sada započete i time omogućimo da Black Horse stane rame uz rame sa najboljim proizvođačima akumulatora u Evropi. Investicioni ciklus je već započeo u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, fondovima za razvoj, bankama što će omogućiti da se Black horse ponovo pozicionira u samom vrhu lestvice proizvođača. Potrudićemo se da budemo konkurentni proizvođačima u istočnoj Evropi – apostrofira Miljković.


Fotogalerija
Black Horse
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.05.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Projekat iz Srbije osvojio nagradu EBRD za održivost

Projekat "Infrastruktura za budućnost", kojim je Vlada Srbije kroz Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstvo za javna ulaganja aplicirala kod Evropske banke za obnovu i razvoj, EBRD za proširenje Naučno – tehnoloških parkova u Nišu i Čačku, ali i za izgradnju novog u Kruševcu, kao i za BIO4 projekat, dobio je srebrnu nagradu za održivost na godišnjem sastanku EBRD-a, održanom u Jerevanu prošle nedelje.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.