NavMenu

Šta su solarne elektrane i u čemu je njihov značaj?

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.12.2022. 11:53
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/andreas160578)
Solarne elektrane su sistemi koji koriste sunčevu svetlost za dobijanje energije, odnosno sunčevu energiju pretvaraju u električnu. Pošto je sunčeva svetlost obilna i obnovljiva, može se koristiti za napajanje kuće i poslovnog prostora. Solarna energija je nepresušan izvor energije sa visokim dugoročnim potencijalom za proizvodnju električne energije jer je čista, obnovljiva i ima minimalan štetan uticaj na životnu sredinu, a značajno smanjuje i potrošnju energije.

Solarne elektrane se smatraju budućnošću u proizvodnji električne energije jer spadaju u održiv izvor energije. Upotreba solarnih sistema smanjuje faktor zavisnosti u nepredviđenim okolnostima jer možete da napajate svoj dom u hitnim slučajevima bez oslanjanja na električnu mrežu. Možete koristiti obnovljivu energiju za proizvodnju električne energije. Proizvedena električna energija se može koristiti za hlađenje, grejanje i mnoge druge svrhe.


Solarne elektrane - održivo rešenje i sigurna investicija

Jedna od osnovnih prednosti solarnih elektrana je njena održivost, odnosno, to što je možete koristiti bez izazivanja zagađenja vode i vazduha. U vremenu kada je globalno zagrevanje među najvažnijim svetskim pitanjima, ova karakteristika ne samo da nije zanemarljiva, već je jedna od ključnih prednosti. Solarna energija je ekološki prihvatljiva tehnologija, predstavlja odlično snabdevanje energijom i jedan je od najznačajnijih obnovljivih izvora energije, i kao takva ima značajnu ulogu u postizanju energetskih rešenja održivog razvoja.


Smanjite troškove struje uz solarne sisteme

Još jedna od značajnih prednosti solarne elektrane kada su mnoge zemlje sveta, kao i Srbija, pogođene inflacijom je u tome što će minimizirati vašu potrošnju energije i što će znatno uštedeti potrošnju energije. Pošto je sunčeva svetlost obilna, nećete se suočiti sa poteškoćama da generišete energiju za napajanje svog doma.

Korišćenjem obnovljivih izvora energije smanjujete troškove za utrošenu električnu energiju, jer implementiranjem solarnih sistema koristite struju proizvedenu od sunčeve energije. Struju proizvedenu u toku dana ćete koristiti kao primarnu, a postoji i mogućnost da ako ostvarite više energije nego što vam je potrebno sačuvate za period kada potrošnja bude veća, što je još jedan vid uštede na potrošnji električne energije.

Firma ENEL PS ima višedecenijsko iskustvo u projektovanju, izgradnji i održavanju solarnih elektrana. Prilikom projektovanja izrađuje se detaljan predlog najefikasnijeg rešenja za svakog klijenta, koja uključuje detaljnu procenu potencijala sunčevog zračenja na vašoj lokaciji. Uz to se kreira i analiza očekivane godišnje proizvodnje električne energije, kao i dodatna analiza godišnje zarade, a vremenom i povraćaj uloženih sredstava. Planiranjem, izgradnjom i održavanjem solarnih elektrana ENEL PS pomaže ljudima da idu u korak sa vremenom, opredele se za ekološka rešenja snabdevanja električnom energijom i uspostave energetsku samodovoljnost koristeći električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.