NavMenu

Vescon bi u februaru trebalo da omogući usluge trgovanja kriptovalutama

Izvor: Telegraf biznis Sreda, 28.12.2022. 14:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unplash / Austin Distel)Ilustracija
Kripto zajednica je jedna od najuticajnijih u svetu finansija danas, iako u određenim delovima sveta i dalje postoji izvesna vrsta otpora prema toj vrsti digitalne imovine. Ipak, sa razvojem tehnologije, širenjem mogućnosti i uz stalnu edukaciju, dešavaju se bitne promene, kao što je ova najnovija u našoj zemlji.

Naime, Narodna banka Srbije je dala dozvolu za obavljanje ove delatnosti, i to firmi Vescon d.o.o., sa sedištem u Beogradu, čiji je osnivač David Veselinović. Druga firma koja je dobila dozvolu, tj. licencu NBS, jeste MCM 965 d.o.o.

To je svakako veliki pomak za domaće kripto tržište, a Vescon d.o.o. preko svog brenda crypto12, odnosno platforme www.crypto12.com, pruža usluge povezane s kriptovalutama.

- Za nas, kao tim, ovo je veoma značajno. Radili smo na tome 13 meseci, namučili smo se prilično, i tek nas sada čeka posao. Važno je da je Srbija napredna zemlja kada je reč o kriptovalutama. Za našu firmu, ovo je nešto najznačanije u poslednjih godina dana, ali verujem da je još značajnije za domaće tržište, jer ljudi sada mogu da legalno da trguju kripto novcem, uključujući pravna lica koja žele da ulažu - kaže za Telegraf Biznis David Veselinović.

Ističe i da je Srbija, zbog Zakona o digitalnoj imovini, praktično pionir na ovom polju, ali Veselinović ne krije i da su pred njima razni izazovi, posebno što se tiče bankarskog sistema.

- Banke podležu rigoroznim kontrolama, tako da treba sve uskladiti, kako bismo mogli da vršimo transakcije unutar bankarskog sistema. Treba nam priključak svetskom sistemu, jer se kripto i dalje smatra rizičnom imovinom. Opet kažem, unutar Srbije je to sve regulisano, ali na mnogim tržištima nije. Jedan od glavnih izazova biće sprečavanje pranja novca - ističe Veselinović.

Nakon NBS očekuje da će dozvolu dati i Komisija za hartije od vrednosti. Vescon još uvek nije krenuo da pruža usluge, ali se to očekuje u februaru.

- Klijenti će kod nas moći da kupe i prodaju kriptovalute, kao i da razmene jednu kriptovalutu za drugu. Pored toga, pružaćemo i kastodi usluge; naime, klijenti koji to žele, moći će da svoje kriptovalute drže kod nas, pa da ih kasnije prodaju i podignu novac, ili da ih prenesu na drugo mesto. Imamo i uslugu portfolio menadžmenta, koja je, pre svega, namenjena klijentima koji žele da ulože u kriptovalute, ali nemaju vremena da sami istražuju, prate promene cena i trguju, već žele da to za njih radi neko drugi. Što se tiče ciljne grupe, pre svega smo orijentisani ka pravnim licima i ka fizičkim licima koja nameravaju da ulažu značajna sredstva. Mislim da bi mnoga pravna lica imala koristi od uključivanja kriptovaluta u svoje poslovanje, tako da tu postoje ogromne neiskorišćene mogućnosti - ističe Veselinović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.