NavMenu

Putevi Srbije traže projektanta Južne obilaznice oko Valjeva - U planu četiri trake od po 3,5 m

Izvor: eKapija Sreda, 28.12.2022. 14:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
JP Putevi Srbije raspisali su tender za izradu plansko-tehničke dokumentacije za izgradnju Južne obilaznice Valjeva.

Južna obilaznica Valjeva prostiraće se kroz industrijsku zonu Gorić-Iverak i povezala bi dva državna puta - državni put IA reda broj 27 (veza na brzu saobraćajnicu u izgradnji Iverak- Lajkovac) i državni put IA reda broj 21.

Postojeći državni put IB-27 prolazi kroz centralna područja Valjeva, tako da mešanje tranzitnog saobraćaja i gradskog sobraćaja, uz železničku prugu i železničku stanicu, izaziva brojne probleme pri dostignutom saobraćajnom opterećenju, navodi se u projektnom zadatku.

Dodaje se da bi se izgradnjom ove veze značajno umanjili pomenuti problemi, a sav tranzitni saobraćaj bi se usmerio van grada Valjeva.

Obilaznica se projektuje za brzinu do 100 km/h i planirano je da ima četiri vozne trake od po 3,5 m, četiri ivične trake od po 0,5 m, razdelnu traku od 4 m i ulivno-izlivne trake od 3,5 m.
Obaveza projektanta je da za potrebe izdavanja lokacijskih uslova izradi Idejno rešenje za predmetnu deonicu.

Potrebno je, na nivou Idejnog projekta, utvrditi i pravičnu naknadu vlasnicima zemljišta, objekata i zasada kako bi se dobili realni podaci o potrebnim sredstvima za eksproprijaciju, kao i predračun radova izgradnje obilaznice. Tender je otvoren do 31. januara, a vrednost posla procenjena je na 25 miliona dinara. Detaljnije OVDE.

Podsetimo, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je u januaru javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju južne obilaznice Valjeva i obilaznice oko Svilajnca.

Posao je, kako je početkom marta objavila Vlada Srbije u Službenom glasniku, dobio konzorcijum firmi Srbijaautoput doo Beograd, Integral inženjering ad Laktaši, MHM Projekt doo Novi Sad, Institut za puteve ad Beograd i Teamenergo doo Beograd, a tadašnji resorni Tomislav Momirović je još u februaru je najavio početak izgradnje južne obilaznice oko Valjeva.

Izgradnja obilaznice u dužini od približno pet kilometara planirana je u dve faze. Prvi deo, u dužini od oko 2,2 kilometra, kojim je predviđena petlja na priključenju sa budućom brzom saobraćajnicom Lajkovac–Iverak, i drugi deo obilaznice u dužini od oko 2,8 kilometara sa planiranom regulacijom reke Kolubare.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.06.2023.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia dodaje u flotu Dash 8-400?

Air Serbia od 12. juna dodaje u flotu jedan Dash 8-400, prenosi zamaaero.com. Avion je uzet u "wet lease" od nemačke ACMI kompanije Avanti Aira. Ovo je prvi put da kompanija ima ovaj avion u floti, dodaju. - Prema neslužbenim i nepotvrđenim nformacijama Air Serbia će pribaviti još jedan Dash 8-400, te bi ovi avioni trebalo da zamene AirConnectova dva ATR 72-600, sa kojim Er Srbija nije zadovoljna zbog brojnih otkazivanja letova - navedeno

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.