NavMenu

Dodela poljoprivrednih podsticaja u 2023. po javnim pozivima, cilj brža isplata novca

Izvor: eKapija Sreda, 28.12.2022. 08:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će od naredne godine uvesti prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate novca.

Izmenama u načinu podnošenja zahteva stvoriće se uslovi da se svi predmeti koji se prime u toku godine u istoj godini i isplate. Umesto neposrednog podnošenja zahteva i prijava za ostvarivanje prava na podsticaje u rokovima propisanim pravilnikom, propisuje se njihovo podnošenje po javnim pozivima, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da ovakav način podnošenja zahteva ne donosi suštinske izmene u dobijanju i korišćenju subvencija za same poljoprivredne proizvođače, već unapređuje i ubrzava administrativni proces prijema i obrade zahteva radi maksimalne efikasnosti u isplati sredstava.

Podnošenje zahteva, odnosno prijava po javnim pozivima koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja biće primenjivano pre svega zbog usklađivanja sa postojećim merama podsticaja iz okvira nacionalnog i međunarodnih programa podsticaja, kojima je već propisano raspisivanje javnih poziva i konkursa.

Time se propisuje postupak ostvarivanja prava koji je jedinstven i jednako uređen za sve vrste nacionalnih i međunarodnih podsticaja, ostvaruje jednakost korisnika podsticaja bez obzira na pojedine vrste podsticaja, te dostižu evropski i međunarodni standardi prilikom uređivanja načina ostvarivanja prava na podsticaje.

Navedene izmene i dopune pravilnika kojima se bliže propisuju uslovi i način ostvarivanja prava na pojedine vrste podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, izvršene su u skladu sa preporukama Državne revizorske institucije, u cilju ostvarivanja prava na podsticaje do visine raspoloživih sredstava unapred opredeljenih javnim pozivom.

Najzad, navode iz Ministarstva, propisivanjem načina ostvarivanja prava na podsticaje putem javnih poziva za podnošenje zahteva, odnosno konkursa za podnošenje prijava, u skladu sa prilivima budžetskih sredstava u toku godine, kao i u skladu sa potrebama efikasnog upravljanja merama poljoprivredne politike i tržišta poljoprivrednih proizvoda tokom agrarne godine, realno se očekuje skraćivanje i ekonomičnije sprovođenje postupka za ostvarivanje prava na podsticaje, od podnošenja zahteva do donošenja rešenja povodom zahteva, te blagovremena isplata utvrđenih podsticajnih sredstava.


Planirano je da se u 2023. godini definišu i novi kriterijumi za svaki podsticaj u okviru nacionalnih mera, kako bi sredstva dobili poljoprivredni proizvođači kojima su ona najpotrebnija, a takođe se i na pravi način pomoglo određenim kategorijama proizvođača, kao što su žene i mladi.

Ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede tj. Uprava za agrarna plaćanja može raspisati jedan ili više javnih poziva za kalendarsku godinu, za jednu ili više vrsta podsticaja.

Informacije će biti objavljivane na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.