NavMenu

Dve beogradske kompanije dobile licencu za bavljenje trgovinom kriptovalutama

Izvor: Blic Utorak, 27.12.2022. 13:08
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / MichaelWuensch)

Narodna banka Srbije objavila je "Registar pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama". Praktično, nakon godinu i po dana od usvajanja Zakona o digitalnoj imovini, NBS je donela dva rešenja o dodeli licenci kompanijama koje se bave trgovinom digitalnom imovinom, tj. kripto-menjačnicama i berzama.

Trenutno u "Registru pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama" NBS, se nalaze dve kompanije obe iz Beograda, a rešenja su doneta pre nešto više od 10 dana, tj. 16. decembra.

U junu prošle godine Vlada Srbije je usvojila Zakon o digitalnoj imovini koji uređuje oblast digitalne imovine i poslovanja u Srbiji stupio je na snagu u junu 2021. godine. i Srbija se tako svrstala među zemlje koje su, zahvaljujući usvajanju ovog zakona, prve napravile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine.

U skladu sa navedenim, Zakon uređuje pitanja izdavanja digitalne imovine i sekundarno trgovanje digitalnom imovinom u Srbiji, pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom, založno i fiducijarno pravo na digitalnoj imovini, nadležnost Komisije za hartije od vrednosti i Narodne banke Srbije, kao i nadzor nad primenom Zakona.


Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, prema Zakonu, predstavlja "digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja, pri čemu digitalna imovina ne uključuje digitalne zapise valuta koje su zakonsko sredstvo plaćanja i drugu finansijsku imovinu koja je uređena drugim zakonima, osim kada je drugačije uređeno ovim Zakonom, ukazano je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

31.05.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Stari savski most ostaje do sledećeg proleća - Sa budućim tunelom činiće "mali metro", kaže Šapić

Neće biti uklanjanja Starog savskog mosta dok se ne završi projekat za tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, a prenosi Beoinfo. On je istakao da je projekat za Novi savski most faktički završen, ali da se taj projekat sad objedinjuje sa projektom izgradnje tunela, čime će se objediniti saobraćajnice od Bulevara Zorana Đinđića i Mihajla Pupina na Novom Beogradu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.