NavMenu

Formira se nova radna grupa za srpsko-kineski industrijski park

Izvor: Nova ekonomija Utorak, 27.12.2022. 11:13
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Prostorni plan / CEP)
Vlada Srbije donela je nedavno odluku o obrazovanju radne grupe koja će pratiti realizaciju projekta srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

Srpsko-kineski industrijski park (SKIP) će se graditi iz više faza, u neposrednoj blizini Pupunovog mosta u Beogradu.

S obzirom da je reč o projektu velikih razmera očekivano je da će realizacija SKIP-a trajati "dugo", prema planovima predviđeno je da će se izgradnja celog parka završiti u roku od 19 godina, pisalo je u nacrtu prostornog plana koji je bio na javnom uvidu na proleće ove godine.

Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta "Srpsko kineski industrijski park Mihajlo Pupin" bio je na javnom uvidu od 20. aprila do 19. maja, а sredinom oktobra Vlada Srbije je donela uredbu o utvrđivanju ovog plana.

Površina u okviru plana iznosi oko 504,2 hekatara.


Momirović na čelu nove radne grupe

Predsednik novoosnovane radne grupe će ubuduće biti ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, vidi se iz odluke objavljene u Službenom glasniku.

Zadatak radne grupe je da prati realizaciju potpisanih ugovora između Vlade Srbije i China Road and Bridge Corporation iz Кine (strateškog partnera).

Radna grupa će imati 12 članova, predstavnika ministarstva finansija, ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, ministarstva građevinastva, saobraćaja i infrastrukture, grada Beograda…

Prethodna radna grupa koja se bavila ovim projektom osnovana je 2017., a njeni zadaci bili su ocena studije izvodljivosti, kao i priprema i vođenje pregovora povodom zaključenja ugovora sa kineskom firmom CRBC.

Predsednik radne grupe tada je bio Nenad Popović, bivši minstar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.


Kompleks će biti kod Pupinovog mosta


Lokacija budućeg parka se nalazi u severozapadnom delu Beograda na levoj obali Dunava, na opštini Palilula, a u neposrednoj blizini Pupinovog mosta, sa severne strane postojeće obilaznice.

Prostor planiranog kompleksa i njegova šira okolina pripadaju teritoriji Pančevačkog rita i danas se najvećim delom koriste, piše u prostornom planu.

Značajan deo ovog zemljišta nalazi se u okviru gazdinstva PКB Beograd korporacije, piše u prostornom planu.

U okviru kompleksa se nalazi i nekadašnja farma (građevinsko zemljište van građevinskog reona) koja nije u funkciji.

Srpsko-kineski industrijski park biće podeljen na Međunarodni trgovinski centar, Industrijski park i High-Tech park.


Postrojenja, skladišta, poslovne zgrade


Projekat predviđa izgradnju industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada, stambenih prostora za zaposlene, zgrada za upravljanje.

Planirana industrijska postrojenja će biti, između ostalog, iz oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda, tekstila i odevnih predmeta, hemijskih i farmaceutskih proizvoda, izrade komponenti za automobile i opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Realizacija projekta odvijaće se u tri faze: faza inicijacije projekta, faza širenja i faza daljeg razvoja Industrijskog parka.


Javne nabavke: Promocija, video prilozi, pravna pomoć

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj je u toku prethodne dve godine sproveo nekoliko postupaka javnih nabavki kako bi pribavio dobra i usluga potrebne za realizaciju ovog projekta.


Počektom leta ove godine, sproveden je teneder u kojem je Kabinet tražio firmu za pravnu podršku u procesima izdavanja lokacijskih uslova, građevinskih dozvola, kao i za pomoć u rešavanju imovinskih pitanja. Ugovor vredan tri miliona dinara, bez PDV-a, dodeljen je firmi "Prica i partneri".

Produkcija multimedijalnih materijala o Industrijskom parku Mihajlo Pupin i mogućnostima integrisanja parka u inovacioni ekosistem Srbije poverena je firmi Tag media. Ta firma je izabrana na tenderu koji je sproveden krajem 2021. godine, a ugovorena vrednost posla bila je više od 6,9 miliona dinara (bez PDV-a).

Za istraživanje stavova stručne i opšte javnosti u vezi sa projektom izgradnje Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu, je prema podacima sa Portala javnih nabavki, izabran Faktor plus koji je za taj posao od Kabineta za inovacije dobio 3,9 miliona dinara.

Faktor plus je imao zadatak da proveri svest građana i stručne javnosti, kao i njihove generalne stavove o industrijskim parkovima ovog tipa.

Prostorni plana područja posebne namene za projekat "Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu" izradio je Centar za planiranje urbanog razvoja (CEP). CEP-u je u postupku nabavke usluge izrade plana dodeljen ugovor vredan oko 27 miliona dinara.

Planirana investicije srpsko-kineskog infustrijskog parka biće vredna blizu 300 mil EUR, najvio je ranije Kabinet ministra bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.