NavMenu

Proglašena najbolja domaća vina godine - Odaberite neko za uživanje u praznicima!

Izvor: Vino & fino Subota, 24.12.2022. 11:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jag_cz/shutterstock.com)Ilustracija
Tradicionalne nagrade magazina Vino & fino predstavljene su na svečanosti u beogradskom Buddha Baru. Poručuju da je uzbudljiva godina za nama "u kojoj su pohvale za hrabrost zaslužili svi oni koji se u ovim neizvesnim vremenima odlučuju da svoje snove i vizije pretvore u realnost".


TOP CRVENO VINO

Syrah Djokovic 2020, Vinarija Đoković, Šumadija

Đokovićev Syrah 2020 je definitvno syrah, a ne shiraz, odnosno, tipični je kontinentalni izraz ove sorte. Kako bi somelijeri rekli – stila Starog sveta. Još uvek mladoliko vino, mesnato i voćno, sa notama kupine, borovnice, mokrog kamena, dimljenog mesa kao i finim začinsko – cvetnim tonovima koji prizivaju suvu žalfiju i biber. Skladno vino umereno punog tela, baršunastih tanina, precizne i postojane završnice.


TOP BELO VINO

Sovinoa fumé blanc 2020, Vinarija Matijašević, Šumadija

Veliko vino bi trebalo da izgleda baš ovako. Najpre, tu je izvanredna kompleksnost koja istovremeno čuva sve i ističe najbolje karakteristike sorte, zatim prava mera plemenitih mirisa hrasta koje ni na jedan trenutak ne preuzimaju primat i ne narušavaju sklad u vinu. Tu su punoća i struktura bez imalo grubosti, postojana svežina i jasan mineralni karakter koji vinu daje dubinu i reflektuje odlike teroara. Ovo vino još jednom dokazuje da je Šumadija izvanredno podneblje za beli sovinjon.

SoviNoa Fumé Blanc donosi miris zrele nektarine i tropike, a zatim fine citrusne arome koje prizivaju zreli grejpfrut i limetu. Iza toga javlja se začinska herbalnost, trava, matičnjak i bela kreda, pa napokon nežno, zaista nežno drvo. Vino izuzetne strukture koje je, uprkos odležavanju u hrastu i punom telu, očuvalo svu sortnu svežinu i hrskavost. Veoma je dugo, postojano i kompleksno, a sa nogu obara pre svega skladni ples tako karakterne sorte sa plemenitim drvetom. Ničega nema previše, ništa ne dominira, tu su i punoća i svežina, i mineralnost i sočnost, i zavodljivost slatkastih nota i raskoš i čvrstina citrusa i začinskog bilja.


TOP ROZE VINO

Roze 100 žena 2021, Vinarija 100 žena, niški rejon

Zavodljiv, elegantan, on nosi prepoznatljivu toplinu juga, ali i prefinjeno svileno lice merloa, sa temeljnim voćnim karakterom koji, sasvim očekivano, pokazuje pregršt zrelih jagoda, trešnju i sitno crveno voće. U ustima ovo je roze temeljne strukture, balansiran i zaokružen. Izvanredno je gastronomsko vino koje ništa manje neće prijati ni kao aperitiv ili celodnevna pratnja dobrom društvu. Odnosno, bio je, jer više ga odavno nema u prodaji.


TOP PENUŠAVAC

Biser 2016, Vinarija Aleksić, vranje

Ne očekujete da vino od desetak evra pruži u čaši ono što nam nudi Biser iz 2016. Očigledno, hrabri iskorak i vizija sestara Aleksić pokazali su se kao pravi potez, a smederevka kao sorta, još jednom, dobila je priznanje koje nas tera da preispitamo svoj odnos prema njoj.

Već na prvo mirisanje Biser iznenađuje količinom očuvanih svežih, primarnih aroma, toliko da morate ponovo da pogledate etiketu i uverite se u godinu berbe. Da, posle čak šest godina odležavanja, uz sav sekundarni karakter finog taloga kvasca i nežne orašaste note, dobićete impresivni aromatski napad koji nosi limetu, greni smit jabuke, malo intrigantne herbalnosti i sveže breskvaste note. Neverovatno precizno penušavo vino, sa obiljem impresivno sitnih mehurića, eksplozivne svežine, postojano i slojevito.


TOP SLATKO VINO

Grašac Tri sunca 2019, Fruškogorski vinogradi, Fruška gora

Ovo flambojantno, zrelo i plemenito slatko vino iz kasne berbe nosi fine note livadskog meda, domaćeg kompota od kajsije, sušene nektarine, karamele i grilijaža. Tople, voćne note dominiraju i ukusom, gde se razvijaju i polako otvaraju na nepcima. Fine, limunaste kiseline balansiraju slast, dok završnica donosi polen, suvo cveće i medne note.


TOP ORANŽNO VINO

Traminac Uncensored 2020, Vinarija Bikicki, Fruška gora

U izdanju iz 2020. godine, Uncensored je vino intenzivne narandžaste boje, blago zamućeno. Raduje njegov jasni i čisti sortni miris sa puno pomorandže, mandarine, svežeg đumbira, suve kajsije i sa finim tropskim notama. Izrazito kompleksno u ustima, intenzivno voćno, sočno i punog tela, ali sa očuvanom svežinom i kiselinama koje vibriraju na jeziku i daju mu živost. Karakterna i postojana završnica donosi jezgro Jaffa keksa, začine i suvu kajsiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.