NavMenu

Curenje vodonika može da potpuno izbriše ekološke benefite - "Slepa tačka" za industriju u nastajanju

Izvor: energetika-net.com Petak, 23.12.2022. 13:47
Komentari
Podeli
(Foto: akitada31/Pixabay)
Problem s vodonikom predstavlja to što, kada iscuri u atmosferu, smanjuje koncentraciju molekula koji uništavaju gasove staklene bašte koji su već tamo, a to potencijalno doprinosi globalnom otopljavanju. Samo 10% curenja vodonika u lancu vrednosti potpuno briše ekološke benefite.

Samo 10% curenja vodonika u lancu vrednosti potpuno briše ekološke benefite.

Ulaganja u zeleni vodonik se ubrzava na globalnom nivou. Međutim, taj gas bi mogao da ima zabrinjavajući ekološki problem s curenjem, pa čak i da doprinese klimatskim promenama. Dok se vlade i energetske kompanije klade na toliko hvaljeno gorivo budućnosti, neki naučnici kažu da je nedostatak podataka o curenju i potencijalnoj šteti koju je moguće prouzrokovati, svojevrsna slepa tačka za industriju u nastajanju.

Najmanje četiri studije objavljene ove godine kažu da vodonik gubi svoju ekološku prednost kada prodre u atmosferu. Dvojica naučnika rekla su da će, ako 10% iscuri tokom njegove proizvodnje, transporta, skladištenja ili upotrebe, prednosti korišćenja zelenog vodonika u odnosu na fosilna goriva biti potpuno izbrisane.


Uticaj na globalno zagrevanje

Naučnici kažu da problem s vodonikom predstavlja to što, kada iscuri u atmosferu, smanjuje koncentraciju molekula koji uništavaju gasove staklene bašte koji su već tamo, a to potencijalno doprinosi globalnom otopljavanju. Nedostatak tehnologije za praćenje curenja vodonika znači da postoji velika praznina u podacima i da su potrebna dodatna istraživanja, kako bi se izračunao njegov neto uticaj na globalno zagrevanje, pre donošenja konačne odluke o ulaganju.

Kako kažu, vodonik je, kada dospe u atmosferu, teže obuzdati, s obzirom da su molekuli vodonika mnogo manji i lakši od onih u metanu. Iako se ne očekuje da će potencijalno curenje vodonika poprimiti razmere koje bi mogle poremetiti sve planove o njemu, svako curenje bi umanjilo njegove klimatske prednosti, upozoravaju naučnici.
Neophodna dodatna istraživanja

Vodonik koji se sada koristi u rafinerijama, kompanijama hemikalija i industriji đubriva, proizvodi se od prirodnog gasa u procesu koji proizvodi ugljen dioksid. Zeleni vodonik se proizvodi korišćenjem obnovljive energije za razdvajanje vode elektrolizom, bez stvaranja gasova staklene bašte.

Glavna privlačnost korišćenja vodonika kao goriva je u tome što je glavni nusprodukt vodena para, zajedno s malim količinama azotnog oksida, što ga čini daleko manjim zagađivačem od fosilnih goriva – pod pretpostavkom da ne iscuri.

Curenja predstavljaju jedan od mnogih problema koji otežavaju usvajanje zelenog vodonika – pored visokih troškova, sigurnosnih problema i potrebe za ulaganjem u dovoljno obnovljive energije za njegovu proizvodnju, kao i u infrastrukturu za skladištenje i transport. Prošle nedelje je Brisel pozvao na podnošenje prijava za finansiranje dodatnih istraživanja rizika povezanih s velikim korišćenjem vodonika. Cilj istraživanja je da pokaže kako bi vodonik mogao da smanji globalno zagrijavanje zamenom fosilnih goriva, ali i kako bi mogao da doprinese globalnom zagrevanju u slučaju curenja.


Upozorenje naučnika

Univerzitet Columbia, Fond za zaštitu životne sredine, zajednički projekt univerziteta u Cambridgeu i Readingu, kao i Frazer-Nash Consultancy, objavili su studije o riziku od curenja koje potkopava klimatske prednosti zelenog vodonika.

- Potrebni su nam mnogo bolji podaci. Trebaju nam mnogo bolji uređaji za merenje isticanja i potrebni su nam propisi koji, zapravo, regulišu merenje isticanja - rekla je Anne-Sophie Corbeau, istraživačica u Centru za globalnu energetsku politiku Sveučilišta Columbia.


Jaz među naučnicima

Procenjuje se da bi stope isticanja mogle da dostignu i do 5,6% do 2050, kada se vodonik bude više koristio. Norveški institut za istraživanje klime CICERO takođe radi na troipogodišnjoj studiji o uticaju emisija vodonika koja bi trebalo da bude završena u junu 2024. godine.


Maria Sand, koja vodi istraživanje, rekla je da postoji veliki jaz u nauci.

"Moramo da budemo svesni curenja, trebaju nam neki odgovori. Postoji veliki potencijal za vodonik, samo moramo da znamo više pre nego što napravimo veliku tranziciju", kaže Sand. Međutim, vlade forsiraju finansijsku podršku industriji. SAD su uključile milijarde dolara poreskih olakšica za zeleni vodonik u svoj Zakon o smanjenju inflacije, a Evropska unija odobrila je 5,2 milijarde evra (5,5 milijardi dolara) subvencija za projekte zelenog vodonika u septembru.


Ispitivanja u cevovodima

Studija Fonda za zaštitu životne sredine u međuvremenu je pozvala vlade i kompanije da prvo prikupe podatke o stopama isticanja vodonika, zatim da utvrde gde su najveći rizici i kako da budu ublaženi pre izgradnje potrebne infrastrukture. U izveštaju Frazer-Nash takođe je naglašeno da je potrebno da se uzmu u obzir mere za sprečavanje curenja vodonika, kako bi se omogućili veći početni troškovi i troškovi održavanja. Otprilike, 1% prirodnog gasa, koji je uglavnom metan, koji prolazi kroz evropsku infrastrukturu – curi, ali stope su više u nekim zemljama, uključujući Rusiju, prema analitičarima i satelitskim slikama curenja.

Početni rezultati ispitivanja u cevovodima na DNV-ovom istraživačkom mestu Spadeadam u severnoj Engleskoj pokazali su da vodonik curi na istim mestima i brzinama kao prirodni gas. Međutim, kompanije koje rade na projektima zelenog vodonika kažu da je potrebno pažljivo praćenje. Jednom kada vodonik uđe u cevovode, može da oslabi metalne cevi, što može da dovede do pucanja. Vodonik je, takođe, daleko eksplozivniji od prirodnog gasa, što bi moglo da stvori bezbednosne probleme.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.