NavMenu

Usvojen novi IPARD 3 program - Dodatna podrška za investicije u solarne elektrane

Izvor: PR Utorak, 20.12.2022. 13:55
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Nattanan Kanchanaprat)
Nakon uspešno završenog IPARD 2 programa i realizovanih konkursa iz ovog novčanog fonda, usvojen je i novi IPARD 3 program sa 378 mil EUR bespovratnih sredstava.

U fokusu će, i nadalje biti sledeće mere:

- Mera 1 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (dodat sektor ribarstva) sa bespovratnim sredstvima od 60-75% vrednosti investicije i maksimalnom iznosom podrške od 1.000.000 EUR;

- Mera 3 - Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva (dodati sektor prerade žitarice i industrijskog bilja i sektor prerade ribe) sa bespovratnim sredstvima od 50-70% vrednosti investicije i maksimalnom iznosom podrške od 1.300.000 EUR;

- Mera 7 - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja (sektor ruralnog turizma i pratećih usluga) sa bespovratnim sredstvima od 60-75% vrednosti investicije i maksimalnom iznosom podrške od 300.000 EUR
a dodate su i nove mere čija akreditacija se očekuje (direktno za korisnike iz privrede je Mera za organsku proizvodnju).

Prvi konkursi Ministarstva poljoprivrede za Meru 1 , Meru 3 i Meru 7 očekuju se u prvom kvartalu 2023. godine, a postupak konkurisanja je zahtevan i iziskuje dosta vremena tako da je potrebno na vreme krenuti sa pripremom dokumentacije.

SIM CERT sa preko deset aktivnih konsultanata u dve regionalne kancelarije u Novom Sadu i Kruševcu trenutno pokriva teritoriju cele Srbije. Početkom 2023.godine ponovo se otvara i kancelarija u Beogradu (zatvorena je usled pandemije korona virusa). Osim direktne pripreme za konkurisanje konsultanti pružaju i znatno širi aspekt podrške koji je potreban korisnicima IPARD programa u vidu usaglašavanja investicije sa tehničkom regulativom i standardima za proizvod i/ili proizvodnju.

Više o IPARD programu i aktuelnim Merama možete pronaći na www.ipard.co.rs.


Info kutak

Akcenat dodatne podrške na IPARD 3 programu je na osobama mlađim od 40 godina kao i investicijima u obnovljive izvore energije (što će obezbediti dodatnih 10% subvencije). Trend rasta investicija u solarne elektrane je evidentan kroz završene konkurse IPARD 2 programa. Veći broj investicija iz oblasti solarne energije priprema ENVI CERT SOLAR koji je direktno povezan sa SIM CERT konsultantima koji pripremaju korisnike IPARD programa.

Preko bespovratnih sredstava u visini od 60-75% za solarne elektrane korisnici mogu očekivati povraćaj investicije za svega 2-3 godine. Pošto je garantni vek trajanja solarnih panela 25 godina ova investicija se pokazuje kao izuzetno rentabilna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kinezi u Srbiji traže partnere za proizvodnju vagona - Predstavnici kompanije CRCC obišli pogone fabrika Goša i Želvoz

Predstavnici najvećeg kineskog proizvođača i remontera vagona, iz firme CRCC, obišla su farbike šinskih vozila Goša i Želvoz. Predstavnici ove firme su prvo obišli pogone Goše. Najveće interesovanje bilo za proizvodni program fabrike šinskih vozila, njene opremljenosti mašinama, opremom, infarstrukturom, sistemima za proizvodnju, kadrovskim potencijalom i tehnološkim procesom koji se izvodi u Goši prilikom proizvodnje novih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.