NavMenu

Šapić: Iz budžeta od sledeće godine besplatni udžbenici i vrtići za svu beogradsku decu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.12.2022. 14:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Budžetom Grada Beograda za sledeću godinu obezbediće se sredstva za besplatne udžbenike za đake osnovnih i srednjih škola, besplatne vrtiće, usluge socijalne zaštite, postavljanje 101 objekta Službe komunalnog reda i uvođenje "beogradske kartice" - rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić na redovnoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

"Budžet brige o ljudima", kako ga je nazvao gradonačelnik, pokazuje brigu o ljudima, jer značajno olakšava svakodnevni život prosečnoj beogradskoj porodici.

On je najavio da će Grad Beograd sledeće godine pokušati da realizuje postavljanje 101 objekta Službe javnog reda i komunalne milicije.

– Time će praktično svaki deo našeg grada imati jednu svoju stanicu javnog reda gde će boraviti komunalni milicajci ili "beogradski lični beli", koji će uneti dodatnu bezbednost i sigurnost na beogradske ulice, kao i javni red – rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, Gradu Beogradu će u sledećih godinu-dve dana biti potrebno više stotina ljudi za taj posao kako bi ova služba zaživela. U ovom momentu ih ima oko 400, a treba da ih bude blizu 1.000.

Gradonačelnik Šapić je najavio i to da će od sledećeg 1. septembra svi beogradski osnovci i srednjoškolci imati besplatne udžbenike.

– Grad Beograd se odlučio da obezbedi novac za sve beogradske učenike i da tako rastereti budžete svojih sugrađana. Takođe, obezbeđena su i sredstva za besplatne vrtiće za svu beogradsku decu. Smatramo da je to izuzetno važna stvar koja će suštinski da pomogne roditeljima dece predškolskog uzrasta – kazao je Šapić.

On je najavio i uvođenje "beogradske kartice" koja će omogućiti mnoge pogodnosti Beograđanima.

– Kada budemo imali "beogradsku karticu", nećemo morati da delimo vaučere od 6.000 dinara za svu beogradsku decu, sa čijom podelom smo krenuli danas u svim beogradskim školama i vrtićima – istakao je Šapić i najavio vaučere i za sledeću godinu.

Pojasnio je da će "beogradske kartice" biti personalizovane i podeljene u tri kategorije.

– Prva kategorija je namenjena maloletnim licima, druga odraslim osobama i treća kategorija starijim licima od 65 godina. Na taj način ćemo maksimalno uprostiti korišćenje svih pogodnosti koje ćemo obezbediti Beograđanima – naveo je Šapić i najavio od sledećeg leta besplatne termine za sve gradske bazene, kao i značajne popuste u više trgovinskih lanaca i privrednih subjekata za korisnike "beogradske kartice".

Gradonačelnik je rekao da će budžetom za narednu godinu svim opštinama biti vraćen novac i budžet iz perioda pre korone, tako da će opštinski budžeti biti veći nego ikada.

Kako je dodao, nastaviće se i sa rekonstrukcijom ulica koje su započete u septembru, tako da će naredne godine biti uređeno više od sto ulica.

Gradonačelnik je najavio da će sve usluge socijalne zaštite postati besplatne. Tako će, rekao je, dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju sada biti besplatni, kao i usluge personalnih asistenata i gerontodomaćica.

Dodao je i da je predviđen veći budžet za sport i kulturu.

Nove odluke, će se, kako je rekao, naći pred odbornicima na narednoj sednici gradskog parlamenta, 26. decembra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.