NavMenu

Kako je Singapur doživeo pad američke kripto menjačnice FTX

Izvor: B92 Ponedeljak, 19.12.2022. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unplash / Austin Distel)Ilustracija

Vlasti Singapura su vrlo rano dale zeleno svetlo za korišćenje blokčejn tehnologije.

Ova država inače ima povoljno poslovno okruženje što je kompanije još više privuklo da ulažu u digitalnu imovinu i rastuću zajednicu investitora. Međutim, kriptoimovina i kompanije, od kojih su mnoge povezane sa Singapurom, implodirale su, uzrokujući odjek i izazivajući gubitke širom sveta.

Najprije je popularni token pod nazivom Terra Luna propao, uzrokujući pad njegovog sestrinskog tokena TerraUSD, koji je uglavnom bio stabilan. Nekoliko meseci kasnije, kripto fond Three Arrows sa sedištem u Singapuru podneo je zahtev za bankrot, skidajući s njim kriptoberzu Voyager Digital. U avgustu, kripto zajmodavac Hodlnaut postao je sledeći u rastućem nizu žrtava.

Smatra se da je ove godine zatvaranje ovakvih ključnih igrača na tržištu izbrisalo 1,5 milijardi dolara kapitalizacije tržišta kriptovaluta.

U novembru su dodatno izgubljene milijarde i to u roku od nekoliko dana, kada je američka kripto menjačnica FTX spektakularno propala zbog velike krize likvidnosti. Osnivač FTX-a Sem Bankman-Frid od tada je optuživan u javnosti za "jednu od najvećih finansijskih prevara u istoriji SAD", ali on tvrdi kako je i sam izgubio sve što je imao.


Za Singapur je kolaps FTX-a bio posebno šokantan s obzirom na to da je njegov državni investicioni fond Temasek uložio u razmenu, upumpavši 275 miliona dolara tokom nekoliko meseci.

Država provodi internu reviziju izgubljene investicije, no ona i nije tako velika - čini mali postotak singapurskog javnog bogatstva. Međutim, ono što je problem Singapuru kod gubitka novca kolapsom FTX-a, najbolje je objasnio zamenik premijera države koji je i ministar finansija, a to je da je gubitak naneo štetu reputaciji.

- Činjenica da su i drugi vodeći globalni institucionalni investitori poput BlackRocka i Sequoia Capitala takođe ulagali u FTX ne ublažava ovo - rekao je Lorens Vong.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.