NavMenu

Grijanjeinvest - tri decenije tradicije u projektovanju i izvođenju termotehničkih instalacija

Izvor: eKapija Utorak, 27.12.2022. 11:48
Komentari
Podeli
(Foto: Grijanjeinvest)
Preduzeće Grijanjeinvest osnovano je 1991. godine u Sarajevu. Svoj rad obnavlja 1995. godine na Palama i od tada stalno raste. Osnovna delatnost je projektovanje i izvođenje termotehničkih instalacija: klimatizacije, grijanja, ventilacije i hlađenja.

Osim toga, stručnjaci Grijanjeinvest-a pružaju i konsultantske usluge u oblastima energetske efikasnosti u zgradama i industriji, daljinskog grejanja, poboljšanja termičkih uslova ugodnosti za rad i boravak ljudi...

Grijanjeinvest ima stalnu i izuzetnu saradnju sa Katedrom za termotehniku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Od svih projektovanih i izvedenih radova na termotehničim instalacijama (bolnice, hoteli, rezidencijalni i industrijski objekti) posebno mesto zauzima učestvovanje u obnovi nakon razornog požara manastira Hilandara na Svetoj Gori u Grčkoj, koja i dalje traje. Zajedno sa profesorom Branislavom Živkovićem sa Mašinskog fakulteta Beograd i preduzećima Simon Valjevo i MPG KGH Beograd, već više od 15 godina se trudimo da se obnova manastira Hilandara i po pitanju naših instalacija uradi na najbolji mogući način.


O KLIMATIZACIJI:

Klimatizacija je grana tehnike koja se, uglavnom, povezuje sa hlađenjem prostora u kome borave ljudi. Međutim, klimatizacija obuhvata i grijanje i hlađenje i ventilaciju, a dijeli se na komfornu i industrijsku. Komforna klimatizacija proučava kako da se na bezbjedan, ekološki prihvatljiv i energetski efikasan način ostvare zadovoljavajući termički uslovi ugodnosti za rad i boravak ljudi u zatvorenom prostoru. Industrijska klimatizacija, dodatno, treba da omogući nesmetano odvijanje odgovarajućih tehnoloških procesa.


O TERMIČKIM USLOVIMA UGODNOSTI

Termički uslovi ugodnosti sredine su: temperatura vazduha, srednja temperatura okolnih površina, relativna vlažnost vazduha, brzina strujanja i kvalitet unutrašnjeg vazduha.

Za proučavanje i razumijevanje klimatizacije neophodna su, prije svega, fundamentalna znanja iz termodinamike i mehanike fluida.


O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI

Od ukupno proizvedene energije u svijetu više od 40% se koristi u zgradarstvu, a od te potrošnje najveći dio ide na grijanje, hlađenje i pripremu sanitarne tople vode. Zato je veoma važno projektovati KGH sisteme sa uređajima koji imaju što je moguće veće koeficijente korisnosti tranformacije primarne u finalnu energiju. Važni su i automatski sistemi za kontrolu unutrašnje temperature. Poznato je da ako se zimi temperatura prostorije uređajima za grijanje povisi za 10C za to se potroši oko 6% više energije. Ako se, tokom ljeta, temperatura održava nižom od projektovane za svaki stepen se dodatno troši čak oko 19% više energije!

U poslednje vrijeme, sve više se projektuju sistemi površinskog grijanja: podnog grijanja (nikako ne smije da se koristi za hlađenje), zidnog grijanja i hlađenja. Ovi sistemi omogućavaju primjenu niskotemperaturskih, energetski efikasnih toplotnih pumpi koje najčešće koriste toplotu iz spoljašnjeg vazduha, ali nerijetko iz zemlje ili podzemne vode. Ovi sistemi su veoma prihvatljivi i za arhitekte jer su mašinske instalacije, praktično nevidljive. U zavisnosti od potreba za hlađenjem, u prostoriju se eventualno dodaje samo poneki uređaj – fan coil aparat koji omogućava tokom ljeta hlađenjem vazduha na nižu temperaturu i izdvajanje vlage iz vazduha.


Primjer ugradnje instalacija zidnog i podnog grijanja u izložbenom salonu jednog poslovnog objekta u okolini Sarajeva:
(Foto: Grijanjeinvest)
(Foto: Grijanjeinvest)
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Pošta Srbije pokrenula novu internet prodavnicu ePost Shop

Pošta Srbije saopštila je danas da je pokrenula novu elektronsku prodavnicu ePost Shop, što je njena druga elektronska komercijalna usluga za tri godine. Elektronske prodavnice, kako je istaknuto, omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu poštanskih i komercijalnih proizvoda. Prodavnici se pristupa na internet stranici https://epostshop.posta.rs, a usluge prodaje robe na daljinu pružaju se fizičkim i pravnim licima na teritoriji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.