NavMenu

Đedović: U prvom tromesečju 2023. javni poziv za prvu aukciju za vetroelektrane

Izvor: eKapija Utorak, 13.12.2022. 14:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Hans)Ilustracija
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović naglasila da je planirano da se u prvom kvartalu 2023. godine zaokruži ne samo regulatorni okvir, već i da se objavi javni poziv za prve aukcije za vetroelektrane, ocenivši da privreda i građani i te kako prepoznaju koristi od zelene energije.

Đedović je, na konferenciji o poslovnoj klimi i poverenju investitora, pod nazivom "Deseto prolazno vreme" u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), istakla da to ministarstvo aktivno radi na stvaranju uslova za nove investicije u obnovljive izvore energije (OIE), navedeno je na sajtu Vlade.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo će doneti trogodišnji plan aukcija u kome će na transparentan način biti prikazana željena dinamika razvoja sektora OIE, što će investitorima olakšati planiranje ulaganja.

Ona je ukazala na to da je izuzetno važno da se poveća energetska efikasnost u javnom sektoru, privredi i domaćinstvima, upozorivši na to da se u Srbiji danas troši četiri puta više energije od evropskog proseka da bi se proizvela ista jedinica BDP-a.

Đedović je objasnila da to jasno ukazuje na to da uštede energije mogu da doprinesu konkurentnosti privrede, napomenuvši da se trenutno veliki broj projekata realizuje ili je u pripremi, a za koje se procenjuje da mogu doneti uštede od najmanje 950 GWh godišnje.

Ministarka je istakla da je vrednost tih projekata veća od 920 mil EUR i da će njihovom realizacijom biti i smanjena emisija gasova sa efektom staklene bašte od skoro 580.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako godišnjoj emisiji 320.000 motornih vozila, odnosno 15% emisije CO2 koja nastaje grejanjem domaćinstava..
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology Co planira investiciju u CT Parku u Novom Sadu - Najavljeno 500 radnih mesta i fabrika od 14.000 kvadrata

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić za Dnevnik je rekao da kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology Co. ltd planira da investira u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. - Nakon više meseci pregovora uspeli smo da dobijemo još jednu veliku investiciju koja donosi 500 radnih mesta - fabriku renomirane kineske kompanije Jiangsu Lianbo Precision Technology Co. ltd koja će se prostirati u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.