Izvor: eKapija | Subota, 10.12.2022.| 13:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na 18 km duge deonice brze saobraćajnice kod Sombora predviđeno 6 nadvožnjaka i 7 mostova

(Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/JKP Prostor)
JP Putevi Srbije je u toku 2021. godine započelo sa aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje brze saobraćajnice na području AP Vojvodine, od graničnog prelaza sa Mađarskom (Bački Breg) do graničnog prelaza sa Rumunijom (Nakovo).

Putevi su u drugoj fazi na teritoriji Grada Sombora, planirali izradu tehničke dokumentacije od ukrštaja sa državnim putem IB 12 za Suboticu na izlazu iz Sombora do administrativne granice opštine Kula. Ukupna dužina ove deonice je 18,123 km. U ovu svrhu, a sa ciljem da se obezbedi zakonski okvir za izradu tehničke dokumentacije JP Putevi Srbije su za navedenu deonicu, započeli istovremenu izradu urbanističkog projekta čiji je obrađivač JKP Prostor iz Sombora.

Prostornim planom Grada Sombora planirane su obilaznice oko grada Sombora, te naseljenog mesta Kljajićevo. Izabrana trasa deonice brze saobraćajnice je objedinila severni deo planirane obilaznice oko Sombora sa obilaznicom oko Kljajićeva.

Deonica je sastavni deo saobraćajnice koja povezuje Republiku Mađarsku od graničnog prelaza (Bački Breg), preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja i Kikinde sa Republikom Rumunijom (kod Nakova), pa zbog trase koja poprečno preseca Vojvodinu praktično povezuje sve putne pravce u Pokrajini.

Privredno društvo MHM-projekt iz Novog Sada je, u okviru izrade urbanističkog projekta za izgradnju državnog puta IB reda na teritoriji grada Sombora-deonica: od ukrštanja sa postojećim državnim putem IB reda broj 12 kod mesta Sombor do administrativne granice sa opštinom Kula kod mesta Kljajićevo, bilo angažovano na istraživanju i definisanju trase brze saobraćajnice i izradilo je projektno tehničku dokumentaciju koja je sastavni deo urbanističkog projekta.

Trasa brze saobraćajnice se pruža po ravničarskom terenu i u horizontalnom i vertikalnom smislu ima vrlo povoljne i blage elemente, čime je usklađena sa okolnim terenom. Brzu saobraćajnicu karakterišu opruženi i horizontalni i vertikalni elementi.

Deonica brze saobraćajne je predviđena za brzinu kretanja vozila od 100km/h.

Predmetna deonica započinje na km 22+725 i predstavlja nastavak trase obrađene prethodno izrađenim urbanističkim projektom koji počinje neposredno nakon graničnog prelaza Srbije sa Mađarskom. Na ovoj deonici nema predviđenih ukrštaja u nivou već su sva ukrštanja sa postojećim putevima projektovani kao denivelisani.

Na projektovanoj trasi brze saobraćajnice projektovano je ukupno 27 putnih objekata, od kojih je 12 propusta, 6 nadvožnjaka, 7 mostova i 2 podvožnjaka.

Duž trase odnosno obe kolovozne trake brze saobraćajnice predviđene su niše za prinudno zaustavljanje vozila u slučaju iznenadne potrebe, na 19 lokacija, kao i prekidi razdelnog pojasa sa ostvarivanjem veze između obe kolovozne trake na 10 lokacija, za slučaj zatvaranja jednog od kolovoza za kanalisano preusmeravanje saobraćajnih tokova na drugi kolovoz.

Kao najpovoljnija lokacija odmorišta, a u skladu sa sadržajem duž trase i planiranim objektima, može se planirati na potezu nakon petlje "Kljajićevo" pa sve naselja Sivac, gde počinje opština Kula (od km 35 do km 40).

Od projektovanih 6 nadvožnjaka pet povezuje atarske puteve i servisne saobraćajnice a jedan je deo petlje Kljajićevo.

Za potrebe izgradnje "brze saobraćajnice" kao i nadvožnjaka iznad nje (radi uspostavljanja komunikacija prekinutih izgradnjom saobraćajnice), planira se eksproprijacija zemljišta u javnu svojinu i administrativni prenos javnog zemljišta.

Urbanistički projekta će biti izložen na javnoj prezentaciji do 16. decembra.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE