NavMenu

Na 18 km duge deonice brze saobraćajnice kod Sombora predviđeno 6 nadvožnjaka i 7 mostova

Izvor: eKapija Subota, 10.12.2022. 13:42
Komentari
Podeli
(Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/JKP Prostor)
JP Putevi Srbije je u toku 2021. godine započelo sa aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje brze saobraćajnice na području AP Vojvodine, od graničnog prelaza sa Mađarskom (Bački Breg) do graničnog prelaza sa Rumunijom (Nakovo).

Putevi su u drugoj fazi na teritoriji Grada Sombora, planirali izradu tehničke dokumentacije od ukrštaja sa državnim putem IB 12 za Suboticu na izlazu iz Sombora do administrativne granice opštine Kula. Ukupna dužina ove deonice je 18,123 km. U ovu svrhu, a sa ciljem da se obezbedi zakonski okvir za izradu tehničke dokumentacije JP Putevi Srbije su za navedenu deonicu, započeli istovremenu izradu urbanističkog projekta čiji je obrađivač JKP Prostor iz Sombora.

Prostornim planom Grada Sombora planirane su obilaznice oko grada Sombora, te naseljenog mesta Kljajićevo. Izabrana trasa deonice brze saobraćajnice je objedinila severni deo planirane obilaznice oko Sombora sa obilaznicom oko Kljajićeva.

Deonica je sastavni deo saobraćajnice koja povezuje Republiku Mađarsku od graničnog prelaza (Bački Breg), preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja i Kikinde sa Republikom Rumunijom (kod Nakova), pa zbog trase koja poprečno preseca Vojvodinu praktično povezuje sve putne pravce u Pokrajini.

Privredno društvo MHM-projekt iz Novog Sada je, u okviru izrade urbanističkog projekta za izgradnju državnog puta IB reda na teritoriji grada Sombora-deonica: od ukrštanja sa postojećim državnim putem IB reda broj 12 kod mesta Sombor do administrativne granice sa opštinom Kula kod mesta Kljajićevo, bilo angažovano na istraživanju i definisanju trase brze saobraćajnice i izradilo je projektno tehničku dokumentaciju koja je sastavni deo urbanističkog projekta.

Trasa brze saobraćajnice se pruža po ravničarskom terenu i u horizontalnom i vertikalnom smislu ima vrlo povoljne i blage elemente, čime je usklađena sa okolnim terenom. Brzu saobraćajnicu karakterišu opruženi i horizontalni i vertikalni elementi.

Deonica brze saobraćajne je predviđena za brzinu kretanja vozila od 100km/h.

Predmetna deonica započinje na km 22+725 i predstavlja nastavak trase obrađene prethodno izrađenim urbanističkim projektom koji počinje neposredno nakon graničnog prelaza Srbije sa Mađarskom. Na ovoj deonici nema predviđenih ukrštaja u nivou već su sva ukrštanja sa postojećim putevima projektovani kao denivelisani.

Na projektovanoj trasi brze saobraćajnice projektovano je ukupno 27 putnih objekata, od kojih je 12 propusta, 6 nadvožnjaka, 7 mostova i 2 podvožnjaka.

Duž trase odnosno obe kolovozne trake brze saobraćajnice predviđene su niše za prinudno zaustavljanje vozila u slučaju iznenadne potrebe, na 19 lokacija, kao i prekidi razdelnog pojasa sa ostvarivanjem veze između obe kolovozne trake na 10 lokacija, za slučaj zatvaranja jednog od kolovoza za kanalisano preusmeravanje saobraćajnih tokova na drugi kolovoz.

Kao najpovoljnija lokacija odmorišta, a u skladu sa sadržajem duž trase i planiranim objektima, može se planirati na potezu nakon petlje "Kljajićevo" pa sve naselja Sivac, gde počinje opština Kula (od km 35 do km 40).

Od projektovanih 6 nadvožnjaka pet povezuje atarske puteve i servisne saobraćajnice a jedan je deo petlje Kljajićevo.

Za potrebe izgradnje "brze saobraćajnice" kao i nadvožnjaka iznad nje (radi uspostavljanja komunikacija prekinutih izgradnjom saobraćajnice), planira se eksproprijacija zemljišta u javnu svojinu i administrativni prenos javnog zemljišta.

Urbanistički projekta će biti izložen na javnoj prezentaciji do 16. decembra.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.