NavMenu

Crnogorska vlada namerava da kupi 18% akcija Luke Bar za 9,41 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 09.12.2022. 13:45
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki)
Vlada planira da poveća svoj udio u vlasništvu Luke Bar, pa je na poslednjoj sjednici usvojena informacija o namjeri za otkup dijela akcija u vlasništvu manjinskih akcionara. Kako je saopšteno, data je saglsanost da se na Montenegroberzi kupi najviše 10.459.654 akcija (18%), po maksimalnoj cijeni od 0,90 eura po jednoj akciji, u iznosu od 9.413.688 EUR.

Na ovaj način bi Vlada uvećala udio u akcijskom kapitalu Luke, čime bi, uz postojeći paket, imala dvotrećinski paket u ovom društvu.

- U donošenje ove odluke Vlada se rukovodila rezultatima ekonomsko-finansijske analize Luke izrađene u svrhu procjene ekonomske isplativosti eventualnog zaključenja posla, a koje nedvosmisleno ukazuju da, kada se sagleda uticaj lučkog poslovanja na parametre koji karakterišu funkcionisanje privrednog sistema i opravdanost ulaganja u lučke projekte, treba imati u vidu da lučke djelatnosti imaju izražene multiplikativne efekte - jedan euro prihoda luke se višestruko umnožava po osnovu prihoda koje ostvaruju ostali subjekti transportnog lanca roba - pojasnili su iz Vlade

Ocijenjeno je da se radi o višestruko isplativom poslu od izuzetnog javnog interesa, koji predstavlja značajan iskorak u pravcu ostvarivanja glavnog cilja Vlade da Luka Bar postane suštinski važno čvorište logističkog sistema jugoistočne Evrope.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Dritan Abazović je sa ministrima finansija i ekonomskog razvoja, Aleksandrom Damjanovićem i Goranom Đurovićem obišao u utorak Luku Bar, kada je iskazana namjera države da uveća svoj udio u Vlasništvu Luke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.