NavMenu

Turski grad Enos razvija ronilački turizam - Muzej na dnu Egejskog mora

Izvor: Euronews Srbija Petak, 09.12.2022. 09:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Andreas Schau)Ilustracija
Turski grad Enos nudi neobičnu atrakciju - muzej koje se nalazi na dnu Egejskog mora.

Dva kilometra od obale, na dubini od 18 metara, iskusni ronioci mogu da posete podvodnu "galeriju" sa replikama originalnih predmeta pronađenih u ovoj regiji, poput krilate statue, skulpture lava i reprodukcije drevnih zidova grada. To je takođe zaštićeno područje biodiverziteta.

Inicijativa je deo projekta Evropske unije pod nazivom "Treasure" (odnosno "Blago") u koju su uključene i Bugarska, Moldavija i Rumunija, a čiji je cilj da istakne kulturna blaga Crnog i Egejskog mora.

- Projekat se bavi zaštitom nasleđa, stvaranjem veštačkog grebena i razvojem ronilačkog turizma u Enosu - objašnjava za Euronews Remzi Irmak, koordinator projekta "Treasure" u tom gradu.

- Za pravljenje podvodnog muzeja koristili smo nasleđe Enosa, jer je ovo istorijsko mesto za koje niko u svetu ne zna - ističe Irmak.

Originalni istorijski artefakti se brižljivo čuvaju u Arheološkom muzeju u Jedrenu, na oko dva i po sata vožnje od Enosa.

Jedrene je bilo prestonica Otomanske imperije od 1369. do 1453. godine, pre nego što je tu ulogu preuzeo Konstantinopolj.

Lokalni istoričar i turistički vodič Šafak Jiksel ističe da je najzanimljiviji eksponat podvodne kolekcije statua boginje Nike.

- Statua Nike je obično oko 20-25 centimetara visine, ali da bi je ronioci bolje videli i kako bi ih više impresionirala, napravljena je u većim dimenzijama i spuštena na dno - objasnio je Jiksel.

Enos i drugi partneri projekta "Blago" usredsređeni su na kulturno nasleđe i morske aktivnosti. Bugarska nudi časove ronjenja studentima, Moldavija otvara turistički centar i pravi digitalni atlas sa najzanimljivijim podvodnim mestima, a Rumunija doprinosi 3D hologramom sa video snimkom blaga pronađenim na morskom dnu.

U Enosu se nude i časovi klavira, violine i tradicionalnih turskih instrumenata, kao i vožnje kanua i ronjenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.