NavMenu

Planovi daljeg širenje turističke železnice u Nacionalnom parku Tara

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.02.2011. 13:02
Komentari
Podeli

Prostornim planom Nacionalnog parka Tara, koji je usvojen krajem 2010.godine, definisani su budući koraci u širenju turističke atrakcije - pruge uzanog koloseka, koji je postao brend, pod imenom "Šarganska osmica"

Za veće korišćenje železničkog saobraćaja u putničkom saobraćaju značajno je povećanje dostupnosti železničke stanice u Semegnjevu, modernizacijom i dogradnjom javnih puteva i organizovanjem linija lokalnog javnog saobraćaja.

Trasa postojeće pruge uzanog koloseka, Šargan Vitasi – Mokra Gora – Kotroman – (Višegrad), se zadržava. Predviđa se rekonstrukcija i produženje pruge uzanog koloseka do Kremana i dalje do železničke stanice „Branešci”, u cilju spajanja sa železničkom prugom Beograd - Bar. U Generalnom projektu se za ovu svrhu razmatraju tri varijante koridora. Ni jedna od predloženih varijanti ne prolazi kroz područja prirodnih dobara koja su predviđena za zaštitu, ali se kao povoljnija predlaže varijanta koja koristi koridor državnog puta II reda na delu od Kremana do Braneškog Polja.

Takođe se predviđa produženje pruge uzanog koloseka od Kremana do Bioske, sa mogućnošću kasnijeg produžetka do Užica, čime bi se Užice i Višegrad povezali prugom uzanog koloseka. Ovu deonicu pruge je potrebno dalje istraživati kroz izradu tehničke i studijske dokumentacije.

Predviđa se izgradnja kompleksa zajedničkog drumsko – železničkog graničnog prelaza Kotroman, na pruzi uzanog koloseka između Republike Srbije i Republike BiH.

Na turističkom kompleksu „Šarganska Osmica” planira se izgradnja objekta za stalnu izložbu muzejskih eksponata voznih sredstava uzanog koloseka na lokalitetima Šargan Vitasi, Jatare, Deveti kilometar i Mokra Gora.

Na osnovu razvojnih planova Železnica Srbije razmatra se mogućnost izgradnje kraka pruge uzanog koloseka od Kremana do planine Tare, čime bi se povezali turistički kompleksi Zlatibor, Tara i Višegrad (Drina). Orijentacioni položaj trase bi se definisao nakon izrade studijske dokumentacije, čija bi razrada usledila kroz izradu Generalnog projekta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.