NavMenu

Fond za zdravstvo preuzima bolnicu Meljine

Izvor: Vijesti Sreda, 07.12.2022. 16:56
Komentari
Podeli
(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Vlada planira da iskoristi odredbe Zakona o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini i da Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO) da na privremeno upravljanje privatnu zdravstvenu ustanovu Opštu bolnicu Meljine u stečaju, saznaju Vijesti od izvora u izvršnoj vlasti.

To je jedan od tri modela koji je za sada najoptimalnije rješenje kako bi bolnica mogla dalje nesmetano da radi, a ova tema treba da bude na dnevnom redu sjednice Vlade ove sedmice, što je najavio premijer Dritan Abazović u ponedjeljak.

Izvor Vijesti iz Vlada je objasnio da su za bolnicu bila tri rješenja u opticaju od kojih je prvo podrazumijevalo ukidanje privremene mjere raspolaganja imovinom koju je ranije uvelo Specijalno državno tužilaštvo, drugi model je kupovina iz stečaja i treći je uvođenje privremeno upravljanje u skladu sa Zakonom o privremeno i trajno oduzetoj imovini.

- Od ova tri rješenja za sada može da se primijeni model koji bi omogućio da FZO upravlja bolnicom. To pitanje bi se riješilo između Vlade, Uprave za katastar i imovinu i FZO. Uprava bi po tom modelu dala Fondu da upravlja bolnicom. Kupovina iz stečaja nije sada moguća zbog sudskih postupaka koji se vode, a ukidanje privremene mjere u Višem sudu bi došlo u ruke sudije Suzane Mugoše - objasnio je izvor Vijesti.


Da li se zakon mogao ranije primijeniti?

Zakon o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini je mogao, kako objašnjava izvor Vijesti, da se primijeni i ranije i da se bolnica ne uvodi u stečaj, ali da ostaje nejasno zašto to nije urađeno.

Prema ovom zakonu upravljanje oduzetom imovinom nadležni organ (Uprava za katastar i imovinu) može povjeriti organizaciji ili instituciji koja je registrovana i ispunjava zakonom propisane uslove za upravljanje tom vrstom imovine. Prava i obaveze u pogledu upravljanja imovinom uređuju se ugovorom zaključenim u skladu sa zakonom. Organizacija ili institucija dužna je da upravlja povjerenom imovinom u skladu sa zakonom, a nadzor nad upravljanjem povjerenom imovinom vrši nadležni organ.


Sporna privatizacija, pa stečaj

Vlasnik Meljine kompleksa sa 99% udjela je firma Atlas Cap iz Podgorice, povezane za biznismenom Duškom Kneževićem. Ovoj firmi je račun u blokadi već tri godine zbog duga od 153.000 EUR. Vlasnik Atlas Capa je of-šor firma sa Kipra čije je ime Meljine Complex Limites.

Kneževićev konzorcijum je bivšu vojnu bolnicu sa 50.000 kvadrata zemljišta i 19 objekata kupio 2008. za formalno 25 mil EUR, ali je iznos platio u obveznicama koje su ga koštale oko 10 do 12 mil EUR. Kupac se obavezao da će u budući turistički i bolnički kompleks uložiti 119 mil EUR, ali su uložena svega tri miliona uz obrazloženja da je Opština kasnila sa urbanističkim planovima. Savjet za privatizaciju je 2015. godine pokrenuo inicijativu za raskid ugovora, ali se to nije desilo.

U Privrednom sudu je u septembru 2019. godine, na zahtjev Elektroprivrede (EPCG) otvoren stečaj u bolnici Meljine zbog duga od 242,3 hiljade eura. U vezi sa bolnicom Meljine se vodi više postupaka - krivični, parnični, arbitražni i stečajni i oni otežavaju rješenje konačnog statusa.

Bolnica je od uvođenja stečaja pod rukovodstvom stečajnog upravnika Žarka Ostojića uspjela da se održi, čemu su doprinijele i uplate od strane FZO, ali i finansiranje iz tekuće budžetske rezerve do maja prošle godine u iznosima od oko 100.000 EUR na mjesečnom nivou.



Mišljenje Agencije obustavilo pomoć

Jedina bolnica u hercegnovskoj opštini u veću dubiozu je zapala posljednjih nekoliko mjeseci, jer je Abazovićeva vlada poštovala mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije i nije mogla da daje novac da ne bi kršila Zakon o kontroli dodjele državne pomoći.

Iz Ministarstva zdravlja Vijestima su krajem oktobra kazali da se Vladina radna grupa intenzivno bavi svim izazovima koje je loša privatizacija bolnice Meljine od strane prethodne vlasti dovela u gotovo bezizlazan položaj. Ova radna grupa je formirana krajem jula.

- Država na sve načine pokušava da iznađe najbolje, a na zakonit način utemeljeno rješenje za izlazak iz te situacije i cilj je da se bolnica vrati u državno vlasništvo, ali da neće donositi poteze koji nemaju dugoročnost i konačnost rješavanja ove situacije - kazali su u resoru kojim rukovodi ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Direktorka bolnice Olivera Elez je krajem oktobra kazala da privatna zdravstvena ustanova Opšta bolnica Meljine u stečaju trenutno nema novca za osnovne potrebe, pa bi od početka novembra mjeseca mogla postepeno da gasi svoju djelatnost, a da se to ne bi desilo potrebno im je od Vlade do 115.000 eura mjesečno do rješenja konačnog statusa bolnice.

Ona je kazala da dugovi bolnice, od 19. maja prošle godine, kada su dobili posljednju pomoć od države pa do 30. juna ove iznose 1,54 mil EUR, a taj dug se odnosi na troškove bolnice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.