NavMenu

I dalje ništa od najavljene izgradnje auto-puta kroz Zrenjanin

Izvor: Zrenjaninski Sreda, 07.12.2022. 15:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JamesQube/pixabay.com)Ilustracija
Od najavljene izgradnje auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad i dalje nema ništa. Pitanje je kada će uopšte započeti ovaj više puta najavljivani kapitalni projekat.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odlučilo je da ove godine odustane od određenog broja investicionih projekata, odloži ih ili sporije krene u njihovu realizaciju. To se vidi iz rebalansa ovogodišnjeg republičkog budžeta. Velike promene su, između ostalog, načinjene na polju izgradnje drumske infrastrukture. To znači da će sedam važnih saobraćajnica, među kojima je i deonica auto-puta od Beograda do Zrenjanina, doživeti zbirnu redukciju investicija od 18 milijardi dinara.

Sudeći prema predlogu republičkog budžeta za narednu godinu, ni u 2023. nisu izgledni ozbiljniji radovi na izgradnji deonice auto-puta od centra Srednjobanatskog okruga do prestonice Srbije. Naime, ovaj projekat u budžetu ima stavku od svega milion dinara, odnosno oko 8.500 EUR. Da li će se u međuvremenu nešto promeniti, ostaje da vidimo, piše sajt zrenjaninski.com.

Ovaj portal je, kako je navedeno, svojevremeno poslao mejl Koridorima Srbije sa pitanjima da li će i kada započeti izgradnja auto-puta. Odgovor, međutim, nikada nisu dobili.

Podsetimo, bivši ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović je krajem prošle godine, prilikom sastanka sa predstavnicima Grada Zrenjanina i direktorom Koridora Srbije Aleksandrom Antićem, najavio da se početak izgradnje auto-puta Beograd – Zrenjanin očekuje 20. februara ove godine. Prošlo je više od devet meseci od tog roka. Radovi nisu počeli, a niko više zvanično i ne saopštava novi datum.


Koridor auto-puta dužine oko 110 km

U predlogu republičkog budžeta za 2023. navodi se da je 22. januara 2020. godine zaključen memorandum o izradi planske i tehničke dokumentacije za taj projekat. Memorandum su potpisali Vlada Republike Srbije i kompanija China Shandong International. Ovo se odnosi na izradu Prostornog plana područja posebne namene, idejnog rešenja i projekta, sa studijama opravdanosti i o proceni uticaja na životnu sredinu.

- Izradom Prostornog plana stvaraju se uslovi za realizaciju nacionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture na principima održivog razvoja, odnosno izgradnju auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Podizanje nivoa pristupačnosti područja obuhvaćenog izradom Prostornog plana imaće pozitivne efekte na podizanje nivoa konkurentnosti. Samim tim i na dinamiku budućeg razvoja - navodi se u ovom dokumentu.

Istaknuto je da putni pravac Beograd – Zrenjanin – Novi Sad predstavlja potez kojim se grad Zrenjanin povezuje sa dva najveća grada u Srbiji. Ujedno predstavlja i alternativni pravac između Beograda i Novog Sada.

- To je i pravac kojim će stanovnici Zrenjanina i okolnih mesta moći brže da se uključuju na Koridor 10. Planirani pravac od Beograda do Zrenjanina se kasnije može iskoristiti za povezivanje sa Kikindom i dalje, odnosno za formiranje "Banatske magistrale". Izgradnjom novog auto-puta, došlo bi do značajnijeg uticaja na putnu mrežu, privredu i stanovništvo, kako užeg gravitacionog područja, tako i šireg regiona - piše u dokumentu.

Koridor auto-puta je dužine oko 110 kilometara. Od toga je 56 kilometara od Beograda do Zrenjanina. Preostala 54 kilometra odnose se na deonicu od Zrenjanina do Novog Sada.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.