Izvor: Blic | Sreda, 07.12.2022.| 14:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

U prethodne dve godine zbrinuto više od 6.000 tona istorijskog otpada - Početkom sledeće godine utvrdiće se lista prioriteta

Ilustracija
Ilustracija (Foto: wiklander/shutterstock.com)
Prioritet države i Ministarstva zaštite životne sredine je da ukloni sav istorijski otpad (opasan i neopasan) na teritoriji Srbije do nultog stanja, čime će se zatvoriti poglavlje nebrige o ovom otpadu, koji je nastao mahom dvehiljaditih godina u industrijskim postrojenjima preduzeća u stečaju ili u postupku privatizacije.

U prethodne dve godine zbrinuto je više od 6.000 tona ovog otpada sa 17 lokacija širom Srbije, za šta је iz budžeta izdvojеno 900 miliona dinara, a isti iznos je opredeljen i predlogom budžeta za sledeću godinu (ukupno 1,8 milijardi dinara).

Neke od lokacija koje su čišćene u prethodnom periodu su EI Niš (Metal i Komponente), PPT TMO Trstenik, HINS Novi Sad, Ikarbus Beograd, FAM Beograd, Svetlost Bujanovac, Zastava kamioni Kragujevac, Tigar AD, Majevica Bačka Palanka i dr.

Početkom sledeće godine utvrdiće se lista prioriteta, a plan je da svakako jedna od prioritetnih lokacija za čišćenje bude Viskoza Loznica. Radi se o bivšoj hemijskoj industriji i ova lokacija predstavlja značajan poduhvat, kako u finansijskom, tako i tehnološkom smislu.

Uklanjanjem istorijskog otpada rešava se višedecenijski problem i smanjuje mogućnost akcidenata i velikih zagađenja životne sredine uticajem štetnih komponenti iz ovog otpada veoma širokog i različitog sastava, koji je nakon prestanka rada nekadašnjih državnih preduzeća ostavljen bez adekvatnog skladištenja i plana zbrinjavanja.

Istorijski otpad negativno utiče na sve aspekte životne sredine, ugrožava zemljište, vazduh i vodu, a prilikom akcidenata koji su mogući na takvim lokacijama, negativan uticaj ne bi bio samo lokalnog karaktera. Zbog toga je važno da on bude adekvatno zbrinut.

Sve aktivnosti se sprovode po najvišim standardima uz nadzor inspekcije, s obzirom da je prošlo mnogo godina od njegovog skladištenja pa se zahteva posebna vrsta opreza. Najveći problem predstavlja ambalaža u kojoj takav otpad godinama stoji, s obzirom da je velika količina otpada u tečnom stanju, jer vremenom korodira i puca, što može da dovede do izlivanja u životnu sredinu.

Zadatak Ministarstva zaštite životne sredine je da zbrine istorijski otpad u skladu sa zakonom, odnosno da angažuje operatera koji može izvršiti konačno zbrinjavanje ili izvoz takvog otpada. Na taj način se kontaminirane lokacije pretvaraju u lokacije pogodne za investicije i pokretanje novih preduzeća.


Istorijski otpad

Izveštajem o ispitivanju istorijskog otpada iz 2019. godine (Bela knjiga), i revizijom Izveštaja iz 2021.godine, popisane su vrste i količine istorijskog otpada u industrijskim postrojenjima u stečaju i restrukturiranju u Republici Srbiji sa predlogom trajnog zbrinjavanja.

Po utvrđenoj Listi prioriteta čišćenja lokcija, u periodu od 2021. do 2022. godine:

- očišćeno je 17 lokacija od 54 lokacije koje su popisane Izveštajem o ispitivanju istorijskog otpada i Revizijom Izveštaja, a to su:

1. Beograd na vodi-železnički pragovi

2. DMB FAM Beograd

3. PES Surdulica

4. Svetlost Bujanovac

5. Tigar AD

6. PPTMO AD Trstenik

7. HINS Novi Sad

8. Ikarbus Beograd

9. Majevica Bačka Palanka12. Zastava kamioni Kragujevac

13. PPT Aleksandrovac16. IMR Rakovica

17. EI Irin

18. delimično čišćena lokacija Zorka

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE