NavMenu

Na samitu EU za Zapadni Balkan potvrđena podrška EIB Global u rešavanju izazova energetske krize

Izvor: eKapija Utorak, 06.12.2022. 16:53
Komentari
Podeli
EU-Zapadni Balkan samit (Foto: EIB)EU-Zapadni Balkan samit
Na samitu Evropske unije za Zapadni Balkan održanom u Tirani, potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liljana Pavlova potvrdila je pomoć EIB Global u rešavanju hitnih kratkoročnih potreba regiona koje su posledica aktuelne krize.

Ta podrška će se realizovati kroz nove projekte koje EIB Global planira da finansira u regionu za uvođenje čiste energije, proširenje elektroenergetskih mreža i skladišne infrastrukture, kao i za podršku privatnom sektoru za povećanje energetske efikasnosti. Ona je potvrdila da je banka u potpunosti usklađena sa paketom energetske podrške vrednim milijardu evra koji je najavila Evropska komisija i da namerava da igra ključnu ulogu u njegovom sprovođenju.

- Drago nam je što paket podrazumeva podršku i za unapređenje politike, zakonodavnog i institucionalnog okvira za energetski sektor. Poboljšanja u tim oblastima imaće pozitivan uticaj na brzinu kojom će EIB Global i naši lokalni partneri moći da pokrenu investicije u infrastrukturu i privatni sektor - izjavila je potpredsednica Pavlova.

Pored podrške u oblasti energetike, banka EU će pojačati opseg svojih usluga koji podrazumeva kombinovanje finansijskih sredstava i savetodavne pomoći, kao i angažovati više stručnjaka na terenu za projekte koji unapređuju regionalnu povezanost, zelenu i digitalnu tranziciju, obrazovanje i zdravstvo, saopšteno je iz Evropske investicione banke.

Banka će se usredsrediti i na promovisanje rasta, digitalizacije i dekarbonizacije privatnog sektora. U tom pogledu, Evropski investicioni fond (EIF), deo Grupacije EIB, odobrio je Garanciju za otpornost za mala i srednja preduzeća u okviru Programa za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF), kako bi olakšao pristup finansiranju za oko 4.000 kompanija u regionu.

Potpredsednica je skrenula pažnju i na grantove EU koja su odobrena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan. - Ta bespovratna sredstva nam takođe pomažu da nastavimo sa važnim železničkim projektima u Severnoj Makedoniji i Srbiji, kao i sa ulaganjima u sektor obrazovanja u Crnoj Gori. Ovde u Albaniji pripremamo projekte koji će doprineti transformaciji Tirane u zeleni i održiv grad. Radujemo se saradnji sa vladom, Evropskom komisijom i našim kolegama iz EBRD na važnim investicijama u železnicu - zaključila je potpredsednica Pavlova.

Kako je već najavljeno, EIB Global radi i na razvoju novih projekata obnovljive energije. Banka će aktivno pomagati privatnom sektoru u finansiranju mera energetske efikasnosti i investicija koje treba da ubrzaju zelenu tranziciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.