NavMenu

Gradi se nova MHE kod Vlasotinca, bez studije uticaja na životnu sredinu

Izvor: Južne vesti Utorak, 06.12.2022. 13:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: urbazon/shutterstock.com)Ilustracija
Građevinska dozvola privatnom investitoru za gradnju mini-hidroelektrane "Besko" na Rupskoj izdata je još 12. decembra 2019. godine, a samo nekoliko dana pre isteka roka od 3 godine za početak gradnje, investitor je podneo novu projektnu dokumentaciju, kao i zahtev za početak gradnje. Iz neformalne grupe "Bitka za Vlasinu" ukazuju da je Opština Vlasotince direktno pomogla investitoru, jer je Odeljenje za urbanizam 5. avgusta donelo odluku da nije potrebno izdraditi Studiju uticaja na životnu sredinu i time su podržali gradnju i treće mini-hidroelektrane na toj reci.

Odbornici vlasotinačke Skupštine izglasali su, kako piše sajt Južne vesti, zabranu izgradnje mini-hidroelektrane na teritoriji cele opštine marta 2021. godine, ali pošto je investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane "Besko" dobio dozvolu još 2019. godine, za 18. avgust 2021. godine bila je zakazana javna rasprava koja je više puta odlagana i do sada nije održana.

Najglasniji zagovornici javne rasprave bili su članovi neformalne grupe "Bitka za Vlasinu" odakle sada optužuju lokalnu samoupravu da je donela odluku o ukidanju Studije uticaja na životnu sredinu i da je samim tim ukinula mogućnosti javne rasprave, što je investitor iskoristio da izmeni građevinsku dozvolu i u roku podnese zahtev za gradnju, piše sajt Južne vesti.

- Dakle, najpre su 5. avgusta ove godine ukinuli Studiju uticaja na životnu sredinu, javna rasprava kao što znate je više puta odlagana, da bi investitor, uz izmenjenu građevinsku dozvolu, juče podneo zahtev za početak gradnje. To je čista formalnost, jer će Odeljenje za urbanizam da prihvati taj zahtev i tako omogućiti istom investitoru gradnju treće mini-hidroelektane na Rupskoj reci, koja je bogata endemskim vrstama ribe i iz koje se uostalom vodom snabdevaju stanovnici Grdelice - kažu iz grupe "Bitka za Vlasinu".

Dodaju da ih ni ove odluke lokalne samouprave neće sprečiti da nastave borbu protiv gradnje mini-hidroelektrane i najavljuju nove proteste.

- Ako institucije ne rade svoj posao, onda ćemo da se borimo vaninstitucijalno. Bitno nam je da javnost upoznamo sa dešavanjima i da se svi zajedno uključimo i probamo da zaustavimo uništavanje reka. U narednom periodu ćemo odlučiti koji će biti dalji koraci u sprečavanju gradnje mini-hidroelktrana - kažu aktivisti.

Iz Opštine odgovaraju da su sva dokumenta doneta u skladu sa važećim propisima države, ali i potvrđuju da investitor nije morao da radi Studiju o proceni uticaja životne sredine.

Investitor je uz zahtev priložio svu potrebnu tehničku dokumentaciju propisanu Zakonom o planiranju i izgradnji. Investitor nije imao obavezu da radi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, ali je u obavezi da podnese zahtev za procenu uticaja Projekta na životnu sredinu. Na osnovu podnetog zahteva za procenu uticaja navedenog projekta, utvrđeno je da se navedeni projekat ne nalazi ni na jednoj listi Uredbe o listi projekata za koje je obavezna procena uticaja i liste projekata za koje se može zahtevati procena uticaja, pa je doneto Rešenje o obustavi postupka - stoji u odgovoru, prenose Južne vesti.

Kako poseća portal, na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini-hidroelektrane, a iz pokreta "Bitka za Vlasinu" podržali su zabranu izgradnje treće mini-hidroekletrane, dok su se krajem 2021. godine direktno otvorenim pismom obratili predsedniku Opštine Vlasotince Bratislavu Petroviću od koga su zatražili poništenje svih dozvola za gradnju mini-hidroelektrane "Besko".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.